2011-12-24
多謝隔離要排隊,誤打誤撞入了這間小店。三人點了四人餐,三個點心,三個小菜,一個甜品。點心:蝦餃 - 很不錯,熱騰騰,蝦餃皮晶瑩彈牙;蝦膠包蝦,有蝦立體口感之餘有蝦餃的嚼勁,正!燒賣 - 足料燒賣,沒有現在很流行的肥豬肉,啖啖肉 + 一片冬菇,正!炸雲吞 - 同蝦餃一樣,個餡係蝦膠包蝦,微暖但很脆,配上酸甜度剛好的甜酸汁,好味!小菜:涼瓜支竹班腩 - 起初看到很petite的份量,大家都有點失望。但吃下第一口後,大家都喜出望外。鑊氣夠不在話下,班腩入味皮脆肉嫩!很久沒有吃過這樣好吃的班腩!口水雞 - 很好吃,細心的waiter落單說會辣,我們之前還有點擔心,但幸好我們都不覺得辣。豆板醬+豆士醬+士油,很好吃!而且雞肉很滑很嫩!! 豬排 - 忘記了是甚麼豬排,椒鹽豬排還是soya sauce炒豬排... 但一致覺得很好吃! 很唸很入味,而且很細心把骨頭挑出來,方便食客,highly recommend! 甜品南瓜西米露 - 雖說套餐包埋,但絕無欺場,落足料。我家大廚好impressed,話個南瓜真係蒸熟後用spoon刮肉出來褒,而非用blender打碎,所以一向不好甜的大廚也多吃了半
誤打誤撞入了這間小店。
三人點了四人餐,
三個點心,三個小菜,一個甜品。
點心:
小菜:
甜品
南瓜西米露 - 雖說套餐包埋,但絕無欺場,落足料。我家大廚好impressed,話個南瓜真係蒸熟後用spoon刮肉出來褒,而非用blender打碎,所以一向不好甜的大廚也多吃了半碗
service值得一讚,
本來我們點了西芹炒雞丁,
細心嘅waiter哥哥話,你地有口水雞同雞丁,怕吾怕兩個都係雞?會吾會考慮豬或者菜可以多D款式?
上菜的時候,另一位姐姐話,你地三個人,我俾住三碗飯先,食完再上第四碗,熱D好味D!
幫我地打包嘅時候,媽媽話吾要汁,waitress姐姐即刻話D汁係靈魂黎家,冇左就變普通油雞
真係擺個心出黎!
希望呢D小店可以長做長有,否則會係我地嘅損失!