2024-05-09 31 瀏覽
我最近去咗一間叫做「嚥宮」嘅餐廳,真係食得好過癮!食物真係道道精緻,令人垂涎欲滴。首先,我就嚟到一份醬爆牛肉。個牛肉切得薄片,炒得恰到好處,咬落口即化。啲醬汁濃郁香濃,滲入牛肉嘅每一寸,令味道更加豐富。另外,我都試咗佢哋嘅豬油渣菜心。菜心嫩煮得剛剛好,口感爽脆。豬油渣加係上面,增添咗啲獨特嘅香脆口感同豬油嘅風味,令菜品更加美味。我都試咗佢嘅泡椒雞腳。雞腳煮得軟滑,入口即化。泡椒調味帶有微辣同微酸嘅風味,增添咗啲刺激味道。真係好開胃!最後,我就試咗佢嘅烤魚(江團魚)。魚肉鮮嫩多汁,烤得恰到好處,外脆內嫩。魚肉帶有淡淡嘅香氣,配上啲香料同調味料,味道更加突出。「嚥宮」係一間值得一試嘅中菜餐廳。食物精緻美味,特別係醬爆牛肉同豬油渣菜心,味道好正!如果你係粵菜愛好者,喜歡正宗嘅粵菜風味,一定要黎呢間餐廳試下佢哋嘅招牌菜。