2022-04-01
🐭 米奇老豬Vol. 171 🐷[紅車厘麵包西餅]呢間傳統街坊餅舖咁多分店遍佈港九新界大家都一定有見過 不過就未必入過去可能見佢裝潢比較老香港 (?)(即係睇落有d污糟、upupdupdup咁😅)但呢間真係老豬每次經過都一定❣️一定❣️要入去「巡視業務」😂😂試過佢地嘅黑芝麻吐司就覺得大件夾抵食(但味道就差百事吉十條街啦 未睇快d睇返Vol. 165🤪)其他包例如菠蘿包、麥包都覺得唔錯賣點真係平😋.🐖🐖《提子鬆餅》🐖🐖💰$4.5/1 15/4💰呢個價錢真係無得輸 我估應該平絕全港😂雖然一年前佢地係$3.5一個🤭.➡️ 出爐時間全日都會keep住出爐未試過買唔到😎.➡️ 份量睇師父心情😂一大盤有大有細任你夾平均值係一個女仔嘅拳頭大小.➡️ 口感&味道 根據老豬喺唔同分店、食過不少於十次嘅經驗雖然唔係次次都保持同樣水準但個QC都算唔錯(雖然間中會有一兩次會覺得麻麻)外層係似硬脆嘅曲奇 🍪老豬好鍾意 😋個芯係介乎英式scone同蛋糕之間嘅質感 🍰有dd章口 濕潤度剛剛好 🤤而且幾多提子乾近提子乾嘅鬆餅部分仲正 🤩.❣️🐭總評分🐷❣️味道:8.3/10服務:N/A環境:N/A性價比:✴️ 高 ✴️ (呢個價錢無
[紅車厘麵包西餅]
呢間傳統街坊餅舖咁多分店遍佈港九新界
大家都一定有見過 不過就未必入過去
可能見佢裝潢比較老香港 (?)
(即係睇落有d污糟、upupdupdup咁😅)
其他包例如菠蘿包、麥包都覺得唔錯
賣點真係平😋
睇師父心情😂
一大盤有大有細任你夾
平均值係一個女仔嘅拳頭大小
➡️ 口感&味道
根據老豬喺唔同分店、食過不少於十次嘅經驗
雖然唔係次次都保持同樣水準
但個QC都算唔錯
(雖然間中會有一兩次會覺得麻麻)
外層係似硬脆嘅曲奇 🍪
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8.3/10
服務:N/A
環境:N/A
性價比:✴️ 高 ✴️ (呢個價錢無得complain啦😂)
ENCORE:✅
📍紅車厘麵包西餅📍