2018-09-08
外面落住細雨,同朋友嚟到呢間餐廳食中菜一入到接待處,店員已經主動幫我哋收好雨具,仲俾咗個tag我哋,提醒我哋走嘅時候拎遮,好貼心坐底先發現都幾多人食不過好彩空間好夠大,檯同檯之間相隔好遠,唔怕會俾人聽到自己講咩叫咗壺菊花茶,店員示意啲茶要焗一陣閒聊幾句後,陣陣菊花香撲鼻而來同一般茶樓唔同,呢度嘅茶杯比較薄,茶具亦較為典雅聽住中國風嘅純音樂品茗,確係十分舒暢前菜三食有:麻辣口水雞,蜜汁叉燒同黑魚籽流心蛋口水雞去骨,雞肉滑嫩,配上四川麻辣醬,辣得過癮蜜汁叉燒同樣出色,叉燒肥瘦均勻,溫熱,入口即融最後嘅黑魚籽亦為滷過嘅流心蛋嘅味道增添唔少層次同朋友叫咗兩個唔同嘅湯飲,分別係杏汁豬肺湯同花旗蔘鱷魚肉湯鱷魚肉湯十分清純,飲落蔘味甚重,落足心機煲杏汁豬肺湯更加唔使講,濃郁嘅杏汁好香,配上爽口彈牙嘅白肺片同幾棵青菜,呢個配搭同味道真係令人難忘下一道菜係炸脆鱔,下面墊住鍋巴,即係一啲脆米上菜時店員再淋上黃色嘅醬汁,亦不忘提醒我哋醬汁帶微辣鱔肉彈牙肉厚,炸得酥脆,連皮食已經好香,加埋下面脆口嘅脆米,口感好豐富甜酸獅子頭亦係中菜中十分講究嘅一道菜甜酸醬用咗醋同薑一齊去煮,味道西施牛尾十分惹味,驟眼睇落有,
叫咗壺菊花茶,店員示意啲茶要焗一陣
閒聊幾句後,陣陣菊花香撲鼻而來
同一般茶樓唔同,呢度嘅茶杯比較薄,茶具亦較為典雅
聽住中國風嘅純音樂品茗,確係十分舒暢
前菜三食有:麻辣口水雞,蜜汁叉燒同黑魚籽流心蛋
口水雞去骨,雞肉滑嫩,配上四川麻辣醬,辣得過癮
蜜汁叉燒同樣出色,叉燒肥瘦均勻,溫熱,入口即融
最後嘅黑魚籽亦為滷過嘅流心蛋嘅味道增添唔少層次
同朋友叫咗兩個唔同嘅湯飲,分別係杏汁豬肺湯同花旗蔘鱷魚肉湯
鱷魚肉湯十分清純,飲落蔘味甚重,落足心機煲
下一道菜係炸脆鱔,下面墊住鍋巴,即係一啲脆米
上菜時店員再淋上黃色嘅醬汁,亦不忘提醒我哋醬汁帶微辣
甜酸獅子頭亦係中菜中十分講究嘅一道菜
甜酸醬用咗醋同薑一齊去煮,味道
西施牛尾十分惹味,驟眼睇落有,蕃茄,原粒去核紅棗肉,桂圓肉,食落小酸小鹹,十分開胃
牛尾炆得好淋,食落都好入味
食嘅期間店員都會不停咁換上熱茶,服務十分周到
店員幫我哋切好鮮蝦子柚皮,一開4
蝦子味道好香,令成個醬汁充滿鮮味
柚皮處理過後好粉糯,食落索哂醬汁嘅味道,呢道功夫菜好抵食
蟹肉煎生麵都好靚,煎得金黃香脆嘅生麵食落有兩種截然不同嘅口感,加上雪白蟹肉煮成嘅汁,呢個生麵好香又飽肚,不過略嫌有點油膩
南瓜鮑魚湯飯有原隻新鮮鮑魚,湯入面有新鮮草菇,南瓜粒等,食落好清甜
最後甜品係懷舊芝麻卷同紅豆桂花糕
兩款中式甜品都係雪凍過嘅,清甜不膩
芝麻卷好軟熟彈牙,食落亦有濃濃嘅黑芝麻香
桂花糕嘅底部有粒粒紅豆,同桂花嘅香味好夾
最後店員仲同我哋換過壺新茶,叫我哋慢慢坐慢慢傾偈
聽住周杰倫嘅青花瓷純音樂,係咁有特色嘅中菜館品饌,真係一樂事!