一直心思思想去呼吸星球食,前幾日終於去。喺度哎咗好多嘢食,唔係冇梅子蕃茄同梨酒雪糕埋單成千蚊都似。我先講配菜甜品啦,高湯玉子係好食嘅,雖然望落有少少鞋,不過食落啱啱好,因為我唔鍾意啲咁生嘅玉子燒。莓果雪糕窩夫有驚喜,擺盤好用心,自製雪糕好食,窩夫入面有薄薄一層果醬,只係窩夫凍咗少少。不過到咗主食嘅火炙三角,除咗瀨尿蕃茄仔既清甜又清新之外,和牛得嗰四五塊,本身啲部位唔靚有一大塊肥膏油脂都算,我等餐等咁耐,佢煮足咁耐都仲要煮唔熟,食到最後嗰兩夠我真係要諗一諗擺唔擺落個口。後尾我見前面枱有人入嚟想喺度返暑期工做樓面,我心諗依家係個廚房煮極都煮唔熟嗰塊牛,你請多幾個樓面都冇用㗎喎,你不如俾我衝入去廚房煮返熟塊肥牛啦。最後我見冇梨酒雪糕就叫咗蜜瓜拌半熟和牛,啲和牛冇之前咁生,不過離我心目中都仲爭少少,蜜瓜 ok 好甜。加一後埋單 800 左右,總言之呢度乜嘢都好食,唯獨和牛唔係咁好食,和牛嘅話都係去日本食算啦,還掂依家啲 yen 咁平係咪?
2024-06-21
  • 莓果雪糕窩夫