2022-01-25 106 瀏覽
西灣河SOHO區好多酒吧餐廳,我哋呢次就去咗有好多分店嘅Salted Pig。佢哋係食豬嘅專家,用料上乘,食物份量又大,CP值極高。而除咗豬嘅菜式佢哋其他都做得好好。芝士牛堡三文治:呢個三文治邪惡到極,咗佢入面有滿瀉嘅熱溶芝士之外,仲有帶焦香味嘅牛肉漢堡,漢堡肉汁滿滿仲有好濃嘅牛味,最後佢哋三文治嘅麵包都有濃郁嘅牛油香味。而佢哋仲有配菜薯條,即叫即炸,熱辣辣脆卜卜。招牌手撕BBQ豬肋骨三文治(無骨):佢哋原本嘅豬肋骨都經已好吸引,用秘製嘅燒烤醬烤製,肉質軟稔,又夠哂入味,甜甜帶少少辣味,極為惹味,而三文治入面仲有醃製過嘅紫椰菜絲,令整體口感味道層次變得更為豐富。豬皮脆片 牛油果醬:香脆無比嘅豬皮用咗香辣嘅調味,惹味非常,亦可以蘸佢哋嘅牛油果醬,可以中和豬皮所帶嘅油膩感。胖豬豬二人分享早餐:呢個係Brunch先有,入面有好多嘢,包括豬腩肉,黑布丁,英式香腸,煙肉,四隻太陽蛋,蘇格蘭溏心炸雞蛋,炒雜菌,番茄,茄汁焗豆,多士同埋牛骨髓。而入面最特別最具特色一定係牛骨髓。佢哋一大條牛骨咁上檯,上檯都聞到好濃嘅牛味,油香勁香,又有濃郁嘅牛味,因為有多士又唔會令牛骨髓變得太膩,所以加埋多士一齊食就

而入面最特別最具特色一定係牛骨髓。佢哋一大條牛骨咁上檯,上檯都聞到好濃嘅牛味,油香勁香,又有濃郁嘅牛味,因為有多士又唔會令牛骨髓變得太膩,所以加埋多士一齊食就最啱。