2023-07-04 522 瀏覽
中上環超吸睛藍色圓拱門💙🇪🇸呢次有嘢慶祝去左朋友推介比我既Chueca✨餐廳異國風比人精緻但又放鬆既氛圍,好適合慶生或者約會。而半戶外位置更可以比客人一邊欣賞街景,一邊享受美食,有去咗外國既感覺😎🏖️・・・・・━━━━━━━・・・・・𝓦𝓮𝓮𝓴𝓮𝓷𝓭 𝓑𝓻𝓾𝓷𝓬𝓱 (588/ppl)✔️兩位享用既頂級海鮮拼盤(Seafood Platter for two)🦞✔3款小吃(Tapas)🫑✔每人自選一款主食🥩✔同埋甜品🍨🍰・・・・・━━━━━━━・・・・・⭐頂級海鮮拼盤(Seafood Platter for two)海鮮拼盤可以話超豪華😙放滿咗冰塊為海鮮保鮮,冰面有1隻龍蝦,6隻大蝦,4隻生蠔,同埋chilled tuna tartare with avocado (一個别具特色既圓形器皿,底層係脆片,上面舖滿牛油果醬,最頂層係吞拿魚粒再放三文魚子)。📸️擺盤非常有心思,除咗啲海鮮擺放到令人視覺效果震撼,就連檸檬都紮到好似小禮物咁。打卡一流!🦞因為海鮮非常鮮味,個人覺得唔需要落調味或都淨係落少少檸檬汁就已經好好食🤤蝦肉同龍蝦肉都肉質結實爽口,令人最驚喜既係龍蝦都有膏同埋好鮮甜!🦐🥑chilled
中上環超吸睛藍色圓拱門💙🇪🇸

・・・・・━━━━━━━・・・・・
𝓦𝓮𝓮𝓴𝓮𝓷𝓭 𝓑𝓻𝓾𝓷𝓬𝓱 (588/ppl)
✔3款小吃(Tapas)🫑
✔每人自選一款主食🥩
✔同埋甜品🍨🍰

Oyster

🥑chilled tuna tartare with avocado 入面脆片、牛油果、吞拿魚粒同三文魚子既配搭竟然出奇地好,口感同味道好豐富,一口食落去有牛油果既香、吞拿魚粒既軟糯、三文魚子既鮮仲有脆脆地既嚼口👍🏻

・・・・・━━━━━━━・・・・・
⭐3款小吃(Tapas)

Chef's Rusa

👉🏻Chef's Rusa
呢款tapas 有薯仔吞拿魚蛋黃醬沙律,搭配幾條脆脆麵包。一小口麵包配一小匙沙律,口感好rich得黎又有啲脆,唔會單調。

👉🏻Padron Peppers
青椒仔稍微油炸加上海鹽看似簡單,但本身唔係特別喜歡青椒既我都覺得好味,唔會辣又唔會有濃烈草青味,反而有啲甜同幾香口

Croquetas

👉🏻Croquetas
黑松露蘑菇酥炸丸子外脆內軟,上面仲有一片新鮮刨嘅黑松露,食落好香黑松露味但唔會過膩

⭐主菜

Spring Chicken

🐓Spring Chicken (烤春雞)

春雞既皮非常香脆,而肉質嫩滑有雞味!
薯條應該係真係薯仔連皮厚切,烤得好夠時間。加少少海鹽已經好好食👍🏻

Alaska Halibut

🐠 Alaska Halibut (阿拉斯加比目魚)
比且魚已經去咗骨,肉質清爽嫩滑得黎有啲魚油既香,加上青豆少少軟糯口感更豐富。個汁亦非常鮮味

不過唔食豆嘅朋友,就可能會覺得佢真係好多豆啦🤣👀

🫶🏻甜品🫶🏻

椰子漿果杯

甜品有🍰巴斯克芝士蛋糕,同埋🍨椰子漿果杯。果杯非常有特式,底層係士多啤梨碎同切開咗既berries,上面有好似cream咁既椰子漿同橙碎做點綴。食落有好香既椰子味🥥同埋橙既fresh,而椰子亦中和咗下面新鮮生果會有既甜酸味,配合得相當好!

巴斯克芝士蛋糕

📍Chueca🇪🇸
中環歌賦街8號地下

整體:4.3/5 ₍ᐢ⑅•ᴗ•⑅ᐢ₎♡

可以同朋友慢慢嘆同埋傾計❤️海鮮Platter真係比預想更為高質,覺得性價比都好唔錯💛最重要係服務super nice🙏

想睇更多我既食評同分享 記得follow同like我ig @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑啦🍮

#hkfoodie #hkfoodies #hklifestyle #hklifestyleblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfood #hkhealthyfoodblogger #hkgirl #healthyblogger #Spanish #Halibut #seafood #中環美食 #食好西 #tapas #港島區美食 #西班牙餐廳 #centraldistrict #相機食先 #hkigfood #閨蜜 #情侶約會 #聚會 #慶生 #上環美食 #中上環Brunch #sundaybrunch #chueca #chuecabrunch
Chef's Rusa
Croquetas