🦐西班牙🇪🇸熟食市場風的初體驗🦞適逢今日係慶祝🎊🥳一位移居香港🇭🇰台灣朋友食生日飯,當然要念一念揾間有特色既restaurant🍽來展現比距睇下香港作為美食天堂既魅力所在!😎首先就決定左今次主題係食海鮮🦞🦀,上網一輪眾裏尋他既操作後揾到呢間位於rosewood既西班牙🇪🇸餐廳,睇過介紹後決定一試!Bayfare Social 坐落係瑰麗酒店5樓,同著名美式扒房Henry相伴為鄰,說明級數都有返甘上下。😋由於餐廳座位供應緊張,我地一早就人數book位,值得留意既係人數4位或以上既reservation需要信用卡💳做booking,留位只有15分鐘,如果放飛機就GG人頭位位$500了😆所以食飯當日大家都十分準時😂個reservation係留左high table for four,來到入座後飲住sparking water with lemon slide🍋等換張decent少少既枱,過左10分鐘就有了,效率算快,個waitress都好attentive👍🏻抵贊!換枱後開始點餐,menu before來之前已經睇過,所以入直路make order,跟住同大家講講事晚精選🤩🔱Seafood
🦐西班牙🇪🇸熟食市場風的初體驗🦞

🔱Seafood Platter⚜️
首先來既係大大份海鮮拼盤😍,上面全部係超級新鮮冰鎮海鮮!🦐分量十足,美中不足得半邊龍蝦肉🦞紅蝦蝦膏香濃,帶子鮮甜做法清新,生蠔🦪仲帶住淡淡海水味,全部海鮮都唔需要用醬汁去點綴👍🏻

海鮮拼盤

🔱Tortilla De Patatas with Iberico Ham⚜️
一個傳統西班牙🇪🇸蛋餅🥘,芝士香濃,薯仔軟糯有,面上24月風乾Iberico火腿香氣撲鼻而來🤩

火腿薯仔蛋餅

🔱Lobster Roll⚜️
鮮甜龍蝦肉🦞伴千島醬收藏係微焦香脆法包裏面,chips on side。成個配搭係個chips有d多餘同個roll既份量太少,味道係配合得天衣無縫😋So far 食到呢度realise左一樣野:距地個Boston龍蝦🦞好矜貴,兩個Dish都比得好久就住就住😆

龍蝦包

🔱Seafood Peallas⚜️
來到西班牙🇪🇸海鮮飯,呢道菜都算係每間西班牙restaurant既考試菜目,一試便知龍與鳳😎口感有咬口既,係我馬德里食既味道,唯獨係個portion算細,海鮮唔多😩

西班牙海鮮飯

🔱Clams Tapas⚜️
呢個Tapas個份量算係滿意,clams新鮮清甜無overcook。用牛油,火腿同洋蔥🧅去處理提升左clams既層次,個湯底🍲係可以飲,完全無一part係浪費!

牛油大蜆

🔱Gambas Al Agillo⚜️
呢道菜都係西班牙🇪🇸菜色裏面既signature Tapas,尤其係本人最愛😍呢度個chief用大大隻既tiger prawn🦐去取代shrimp去做,大大提升左食落個口感,十分滿足!蒜油可謂呢道Tapas既精粹,廚師毫不吝嗇,食住每一啖都有滿載而歸既感覺🤗西班牙上菜個陣仲係彈油💦既,呢度就少左呢樣野,不過味道上大同小異。

香蒜油虎蝦

🔱Apple Crumble⚜️
Apple Crumble就唔係第一次食了,呢度個處理唔會好似其他餐廳個餡搞到好似食糖漿甘,基本上都係軟粘粘既蘋果粒🍎,甜度適中,表面微焦香脆,出色精彩!🎉

蘋果批

🔱Churros⚜️
作為西班牙🇪🇸傳統美食甜品油炸鬼,兩個重點:本體同伴醬。本體來講呢度炸得外脆內軟,係表面砂糖🧂多左少少;伴醬係傳統大路朱古力醬,無其他選擇,不過不失,西班牙個陣就有煉奶同其他特色醬選擇☺️

西班牙油炸鬼

食完餐飯就講下d service,that is another story🤪呢度既員工分兩批,一部分係local香港人,其次係外籍Asian,一種係好service到你覺得加一係比少左,另外一種係會令你不自覺懷疑覺得呢間係咪self service既餐廳😆至於我講邊批人,留返d想象空間比大家💁🏻‍♂️叫左支sparking無refill,餐盤食完無人收,無人上裝shellfish殼既bowl,甚至一早係個reservation 落左reminder既Happy Birthday 牌仔都無準備,臨時先恍然大悟,OMG😅仲有一堆不能盡數...下次visit記得記得坐講英文waitress serve個邊既table😌

完!😎
2023-03-26