2020-04-15 205 瀏覽
【西貢松記車仔麵】『新界篇-西貢區』難得假日天氣好,當然係約埋成班朋友出去遠足行下山。由於本尊及朋友是小學雞級行山人士,所以我地就揀左東壩難度分一粒星既遠足路線去挑戰。出發前當然大家要去西貢儲夠能量先去挑戰一星任務,而我地就揀左一間西貢早餐必食既 – 松記車仔麵。想當年本尊係西貢學潛水既時候都係食呢間車仔麵,朝早亦都有好多水上活動既發燒友約埋係呢間車仔麵食早餐。所以松記車仔麵可以話係大家入西貢既共同回憶。未入餐廳已經見到車仔麵既配料非常吸引,所以團友們心里面都已經有定案食車仔麵。而我地有一個團友因為琴晚唔夠訓,所以一定要食個早餐加多杯凍咖啡去精神一下。先講講個車仔麵先,我地就試左羅白、紫菜、雞翼尖、豬紅加再潮式滷肉,咁多個配料都係$55,你話係咪抵食先。重點黎啦,個湯底係正既由其係加左牛腩汁。羅白真係車仔麵必須要嗌既,因為佢會索哂D湯汁入去個羅白到,極度Juicy,其他配料都係中上既質素。成個麵既重心係個潮式滷肉到,D肉質已經淆到入哂味,咬落去仲要軟林林,味道滲哂入成個口到,真係一絕。本尊高度推薦呢舊滷肉。車仔麵就Share完啦,比較之下早餐真係好遜色。可能佢招牌主打就係車仔麵,懷疑佢
【西貢松記車仔麵】
『新界篇-西貢區』

車仔麵就Share完啦,比較之下早餐真係好遜色。可能佢招牌主打就係車仔麵,懷疑佢都放棄左早餐呢個戰場,質素比出面茶記真係低一等。如非必要,可以唔叫早餐。

總括而言,西貢松記車仔麵係大家既集體回憶既早餐車仔麵店,雖然過左咁多年,但係質素依舊。本尊小小建議,如非必要可以唔洗叫早餐食車仔麵就夠。

各位鍊金術士有興趣都可以試下,歡迎PM 交流下。

識食‧你都會係食の鍊金術士
早餐C
車仔麵
題外話/補充資料: 下單食物包括: 1. 早餐C–五香肉丁米線(包煎雙蛋餐包) 加 凍咖啡($50) 2. 車仔麵($50) 3. 車仔麵($44) 4. 車仔麵($62) 5. 車仔麵($35) 6. 車仔麵($55) 7. 凍檸茶($10) 評分 💯 (5分為滿分) 味道 : 👍👍👍(西貢早餐及車仔麵黎講,非常唔錯) 性價比 : 💲💲💲💲 (車仔麵CP值頗高) 環境:🌴🌴🌴 🌴 (場地企理乾淨,不過有些小逼) 服務態度:🗿 🗿 🗿 🗿 (員工Respond夠哂快,禮貌不錯) 敗北地方:車仔麵較特式,早餐一般般。
2020-03-15
10 分鐘 (堂食)
$50 (早餐)
車仔麵
  • 潮式滷肉