2017-07-02
Once upon a summer time~~👙(熊熊烈日大家曬🌞)夏天一到weekend. 其中一個最多靚仔靚女出沒的一定係西貢,船P開動嚕***雖然冇份去,但都想聞下熱閙的海水味今日去柴太郎渡過一個寧靜的下午柴太郎位於市場街去過西貢好多次,但原來我係冇去過呢條街,呢條街算比較西式感覺,因為聚集左好幾間既cafe, 擺滿好多唔同既擺設,有一間仲有人玩啲得意樂器,好悠閒既感覺,行過透透都真係覺得自己係放緊假踏上幾級樓梯入到柴太郎淺藍色的牆壁好柔和,牆上掛著好多柴犬既畫,好得意呀唔知佢係咪就係叫做「柴太郎」呢?1人叫左份all day breakfast真心讚賞柴太郎既所有野首先1)食物bacon:我本人唔鍾意食薄"it it" 煎到好dry好脆果啲,鍾意juicy有肉地,呢個bacon 就係正正我想要果隻Sauage:佢offer 2條已經好 (雖然價錢應該包埋)但佢呢隻豬肉腸又幾好食,同埋呢個長度食2條真係剛剛好唔太膩炒蛋:最初望落去都有啲驚唔夠飽,但食到最後我係食唔晒啲蛋,但其實佢炒得好好,熟既程度控制得好好,唔會熟晒冇蛋汁 又唔會太水,份量唔細,唔知有冇3隻蛋咁多呢窩夫/多士
(熊熊烈日大家曬🌞)
雖然冇份去,但都想聞下熱閙的海水味
今日去柴太郎渡過一個寧靜的下午
柴太郎位於市場街
踏上幾級樓梯入到柴太郎
1人叫左份all day breakfast
真心讚賞柴太郎既所有野
首先1)食物
窩夫/多士:同男友一人一份,先講窩夫,鍾意佢個texture岩岩好,唔會太硬,有時有啲太硬咬落去真係蹺口彬手,但佢又唔係唔脆淋之之,有特製果醬都好好味。再黎多士,諗住喂多士平平無奇就梗架啦!點知喂個多士好味過窩夫喎我真心覺得!但我唔識形容,佢係咪用grill果啲pan 烘佢啲坑紋既呢佢個軟硬度又係好正,唔係多士咁硬,但其實有啲脆,最特別係個牛油定係佢本身揸左啲野,我覺得係有啲特別,但唔識講,總之就眼前一亮果啲fd 啦
咖啡就正常ok, 個餐包$30飲品,所以補左$12。不過見到有啲人係飲啲特別啲既野飲架,下次試試
2)甜點
叫左個cake of the day. 最初聽到話chocolate mousse會覺得普通野,應該冇驚喜。又點知!!!喂好好味呀食落去你係feel到幾個質感,第1係上層朱古力mousse, 唔太甜,好接受到。另外中間果層我唔sure係咩黎,但好好食呀,最底果層又係有啲特別,係消化餅整既餅底??猜唔透呀 總之就好食啦。我忍唔住同啲staff講呢個真係好好食
3)服務
因為我地有野坐低做所以都坐左一個下午,仲俾埋個有插蘇位我地坐,仲要refill水俾我地,仲每句都好有禮貌,令客人好窩心,真係好抵讚
見到佢啲沙律好似都幾正,下次要再黎呀
(拿,非打手)
汪汪