2019-10-02
中秋節翌日, 玩咗一晚,緊係要訓返夠本. 一起身已經12點幾,依個時間食早餐又唔係, 食午餐又唔係. 咁最好緊係食個Brunch啦!!!之前聽朋友介紹過西貢有一間味道唔錯的餐廳 The Conservatory. 餐廳位置唔難搵, 就係方逸華普通科門診診所對面條街.餐廳設計有歐洲的風情, 感覺十分舒適. 店員態度友善. 而且入面冷氣 出面亦都有大帳篷同風機, 好適合係秋天坐係出面享受一下假期的寧靜. 仲有西貢果然係小動物愛好者的天堂, 好多食客都會帶小動物來餐廳.食物飲品方面, 我同朋友就揀咗一份Salmon Benedict 同一份 Chicken Pasta 野飲就一壺Earl Grey.先講一下份Salmon Benedict 份量唔細, 係黃黃的蛋漿下係一隻半熟蛋,幾片煙三文魚同一堆菠菜. 用刀一切落去蛋黃流落去麵包的中央, 軟林林的麵包配上脆口的包邊, 感覺好新鮮, 特別. Chicken Pasta味道好特別, 西式的粗通粉配有少少泰國風的醬汁, 帶少少辣. 食厭咗平時西式醬的人, 不妨一試. 而Earl Grey就普通茶包, 不特別推介. 但整體嚟講, 坐係依間餐廳用黎