小七食評環境今日中午黎到西貢🌴,帶埋主子行海旁同睇🐟,一直行到去西貢魚類統籌處附近有好多餐廳,見到一間有戶外座位🏝️,綠色草披,歡迎🐶嘅餐廳,當然去試下啦,我地今次坐戶外位,望住西貢街感覺好寫意,盡情放空下食物質素黑松露意粉🍝($88)意粉有麥香醬汁掛身,黑松露醬香濃,加埋忌廉汁順滑嘅口感,配埋蘑菇🍄爽口口感,加埋一齊口感層次豐富。牛油果蟹肉鼻哥包($86)鼻哥包即係BAGEL(貝果),係波蘭嘅主食麵包,依間BAGEL夠厚身,小麥🌾味濃,BAGEL本身有蒜蓉🧄牛油,配埋牛油果🥑醬,食落好清新,蟹肉🦀醬係有鮮味,食兩啖BAGEL再食下沙律菜配搭一流。🥕蛋糕(胡蘿蔔蛋糕)($48)香港好小地方有得食嫁,胡蘿蔔蛋糕其實係美國🇺🇸係常見甜品,今日見有得試當然要試下,蛋糕表面係類似玉桂卷上面嘅糖霜,蛋糕入面係胡蘿蔔粒同🥜堅果類嘅果仁,食落唔會有蘿蔔嘅草青味,留返落黎嘅係甜味,配埋堅果果仁,層次分明,咬落有多種口感,最好係蛋糕比美國嘅版本係減甜版,適合香港人口味,因為蛋糕每日都唔同,如果見鋪頭有就記得點黎試下凍朱古力🍫咖啡($49)朱古力味夠,咖啡味香,有忌廉係面,飲落順滑凍焦糖咖啡☕️($49)送到
小七食評

食物質素

黑松露意粉🍝($88)

牛油果蟹肉鼻哥包($86)

🥕蛋糕(胡蘿蔔蛋糕)($48)

凍朱古力🍫咖啡($49)
朱古力味夠,咖啡味香,有忌廉係面,飲落順滑

凍焦糖咖啡☕️($49)
送到黎時,表面嘅焦糖仲熔化緊,等一陣之後焦糖熔左落咖啡後,有一陣焦糖嘅香味,配埋咖啡☕️本身嘅甘味,兩者加埋出奇配合

總食評
今餐食左$352蚊,係西貢chill 住仲有主子🐶陪住我黎食,我覺得好抵,下次會再幫襯😋。
2023-09-16
午餐