2022-01-31 2573 瀏覽
相信今個冬至同新年,大家都一定會食過盤菜,會唔會覺得係時候轉下新口味?中式盤菜家陣真係百花齊放,總有一間係左近,今次就介紹一間西式盤菜。位於尖沙咀的新世界千禧酒店 La Table,本身走高級法國餐廳路線,但在疫情下,都要求變,近日推出「海陸滋味盆菜」4位($1588)/ 6位($2588)。套餐附送紅酒汁,不過要一日前預訂,而且要自取。食物會用銻盤裝好,再用保鮮紙緊密包好,以防漏汁。而且份量同中式盤菜一樣,以人頭計,每人一份。西班牙黑毛豬扒都有成半吋厚,煎得啱啱好,肉質鬆軟有嚼口,肉味濃,好味。澳洲羊排外層烤至微焦,而內裡肉質依然嫩滑,羶味輕盈,相信女士們不會抗拒。法國春雞睇落以為4件,其實計落應該足足一隻,雞皮真係好香,毫無皮下脂肪,雞肉又嫩,正。澳洲牛柳火喉恰到好處,中間部分仲呈現嫣紅色,咬落軟熟,再淋些少紅酒汁,味道更香。澳洲虎蝦實在好大隻,而且事先褪殼,可以話啖啖肉,蝦頭部位仲要有好多膏。置底的配菜有露筍、意大利青瓜、粟米芯、邊豆及原粒粟米,份量仲幾多,而且蘸上了肉汁就更惹味。其實係屋企都可以Fine Dining既享受,加上可以開枝紅酒慢慢飲,醉左大覺瞓最好!

套餐附送紅酒汁,不過要一日前預訂,而且要自取。

食物會用銻盤裝好,再用保鮮紙緊密包好,以防漏汁。
而且份量同中式盤菜一樣,以人頭計,每人一份。
西班牙黑毛豬扒

都有成半吋厚,煎得啱啱好,肉質鬆軟有嚼口,肉味濃,好味。
澳洲羊排

法國春雞