2019-04-07
我好佩服自己,竟然因為一個朋友話元朗一候村入面開咗間鐵板燒,叫我陪佢黎食,經過重重嘅交通考驗,終於嚟到呢度,還好冇令我失望。鍾意搵隱世小店嘅原因,就係因為小店總係會用200%嘅心機去做出同一到時菜式。叫咗個二人套餐,由佢拎嗰舊鮑魚出嚟嘅時候已經覺得冇揀錯,系好新鮮嘅感覺。鮑魚新鮮炎熱最特別嘅係佢個鮑魚肝嘅醬汁,師傅自己打嘅,完全唔會覺得太腥,仲越點越想繼續食,越點越多完全上咗癮。先來一個燒白甘鯛, 一塊一塊反起嘅鱗片令到賣相非常美觀,食落都好滑好甜,加埋個底有少少黑松露薯蓉,係師傅特別調製嘅,好夾。清酒煮蜆嘅蜆肉非常大粒,一人分配到四至五隻,食完先甜嘅蜆肉飲埋個清酒湯,天大嘅享受。中場休息,師傅整咗個焦糖多士俾我哋過吓口癮,師傅話基本上每個客人去到都會整一個俾佢,可以話佢係佢嘅拿手小菜。跟住嚟到重頭戲燒美國特級牛樓同埋日本黑豚肉,咁嘅我自己比較欣賞黑臀肉卷,因為佢加咗少少薑同葱,令到成件事好清新。牛柳切片食,肉質緊緊鎖住,好有牛味,食完真係好飽。你到我最期待嘅炒飯環節,望住師傅係鐵板上面炒出一粒粒分明嘅炒飯,非常非常治癒,而且有櫻花蝦去吊起炒飯既味道,無論視覺上定係味覺上都得到滿足。炒
牛柳切片食,肉質緊緊鎖住,好有牛味,食完真係好飽。
炒雜菜令到成餐飯得到均衡嘅營養。
最後有雪糕或者拉動俾你選擇做甜品。