2024-10-12
駟馬拖車又稱「三落四從厝」,是廣東潮汕地區一種規模宏大的大宅院簡稱!在國內以前的大宅院,食飯嘅時候最喜歡,就是大家一家人,朋友,開開心心一班人食飯!不過,我覺得有時候在無壓力嘅情況下,就算不是一班人,跟志同道合的人一起食飯,其實都可以幾開心!環境方面:今次介紹嘅餐廳,裝修方面走中式酒樓格局!舒適又乾淨,最適合同朋友及家人,一邊聊天一邊食飯!食物方面,餐廳以潮汕菜為主,亦有粵菜可選擇。鹵水鵝片雙拼大腸$258鹵水鵝片:鵝片厚切有口感,肉汁濃郁咸香,鹵水大腸軟腍入味,底下還伴有一些滷豆腐!潮式蘿蔔灌漿$118這道傳統的潮州小吃,好味嘅程度,絕對是超越你想像!蘿蔔灌漿炸得金黃色澤,外脆內軟,餡料香濃多汁而不會粉粉的。蟲草花鳳爪燉螺頭湯$88小小的一盅蟲草花鳳爪燉螺頭湯,想不到非常足料,味道清甜可口,也不油膩!潮州式蠔仔粥$68蠔仔粥同樣好多料!蠔仔新鮮飽滿有彈性,甚有蠔香,湯底鮮甜!食蠔仔粥飽肚感更滿足香煎蠔仔烙$128香煎蠔仔烙是最常見的潮州菜式,像煎蛋餅一樣,比較不熱氣,粒粒蠔仔份量也多,非常有口感。整體來說:餐廳有別於一般潮洲菜館,有粵菜食,值得一試,晚市主餐牌還有低至68折優惠。
環境方面:
食物方面,餐廳以潮汕菜為主,亦有粵菜可選擇。
鹵水鵝片雙拼大腸$258
潮式蘿蔔灌漿$118