重新投入學習世界嘅我,最回味當然就係每天食好西的日子。可惜又要兼顧事業,又要兼顧學業重要諗埋學費,同埋照顧屋企。現在同朋友食飯多數都會就住就住!我相信有好多人肚餓,都會遇到呢個情況,好想食好嘢,但係荷包經不起風浪。經好朋友介紹嚟到呢一個位於觀塘工廠大廈的一間神秘日本料理。俾我呢一個渴望食廚師發辦兩年嘅朋友一個驚喜。位置不算難搵,其實就係喺APM再行過去牛頭角少少,地方呢十分之寬敞好喜歡呢一個日式雨傘牆,打食物咭一流。點解我會形容係驚喜廚師發辦啦因為佢嘅價錢係$500連加一了!!見到好多好多,一家大細嚟到食,就知道性價比高。係佢令我聯想起我已經好耐冇同爹哋媽咪出去食過一餐好野。好難講返重點,首先呢就會有前菜,跟住呢有四個壽司四個串燒,由於篇幅所限,我都唔寫晒落。前菜三點盛有好惹味嘅燒鮟鮟蓉,呢個係我第一次食覺得好友印象香口,而且覺得好有家庭嗰種風味。蝦蝦寶船 絕對適合家大細品嚐,同埋應該係自家製新鮮三色蔬菜雞肉卷,好juicy !!四款壽司呢有我好耐冇食過嘅白肉豚 配上醋汁。嘩好眼前一亮! 右口魚壽司油分充足,配上好脆的紫菜,上枱真係要3秒食啦!油分剛剛好!正!吞拿魚米通呢個絕對係說不上

四款壽司呢有我好耐冇食過嘅白肉豚 配上醋汁。嘩好眼前一亮!

吞拿魚米通呢個絕對係說不上值回票價嘅美食首先我覺得佢呢個配搭十分之好食,香脆嘅米通配上吞拿魚腩用個人認為五點豉油已經好夠呢個就係廚師發辦帶來嘅驚喜。

鵝肝壽司同樣都係好豐滿,而且入口即溶老實講呢個同吞拿魚腩米通係當日其中兩個驚喜之作?

至於包括有鹹香嘅雞軟骨,先前嘅豬肉車厘茄同埋絕對係自家製作嘅白蘆筍肥牛卷。三個都好吸引而最驚艷嘅就係黑松露燒雞翼雞翼的油香,黑松露嘅味道同埋蜂蜜糖三種剛剛好嘅balance!

炸蝦天天婦羅會配海鮮味噌湯一齊嚟到我覺得佢哋嘅配搭十分之好海鮮湯解一解油!最後總會有一個廚師特製美食同埋粉麵同埋甜品呢幾個由於篇幅所限我就唔寫啦!

我要讚嘆呢一度嘅服務質素,超級高,安排食物嘅速度係剛剛好嘅!收碟嘅速度都係好完美服務比好多$2000嘅廚師發辦更好$500 可以食到16種不同嘅日本料理,我認為已經係罕有同貼地了.
  • $500廚師發辦
  • 吞拿魚腩米通