2022-07-03
大家知道青蛙撞奶是什麼嗎?3.2.1.原來在台灣青蛙撞奶係指黑糖珍珠鮮奶! 這一家店是我第一次看到"青蛙撞奶"這個名稱因此增長了知識啊!今次為大家介紹觀塘嘅工廠大廈有一間台灣嘅隱世小店叫做“哈豆”我哋食嘅時間係下午時間,所以叫嘅都係小食為主。如煙醉雞卷$48其實就係花雕醉雞捲》》 一向我都鍾意食花雕醉雞嘅菜式。所以難得見到台灣嘢都, 梗係要試吓啦!外硬內軟, 除咗每粒杞子嘅點綴,亦食到好重嘅煙燻x花雕的味道.呢個係我覺得最特別味道嘅小食亦都係老闆極力推介因為想試晒咁多款小食所以就嗌咗以下兩個拼盤炸物拼盤 (香腸,鹽酥雞,丸子,蝦卷,番薯條) $58最令我印象深刻嘅就係番薯條.食落去勁唔油膩而且上面亦都有一種獨特嘅梅子粉做調味令到個口感同味道有所昇華.丸子和蝦卷 都是爽口彈牙台灣滷水拼盤( 豆腐,滷蛋,牛肉,萬豬腳,雞翅) $58咁多款入面我覺得豆腐同雞翅係最出色嘅, 因為滷水汁完全可以 滲透晒喺豆腐同埋雞翅入面嘅, 食落非常Juice =]朋友就食咗豬腳都覺得肉質很爽百香果綠茶QQ (珍珠加椰果) $24本人本身就好鍾意食有口感嘅嘢.所以飲品都叫咗綠茶QQ,入邊有加咗珍珠同椰果,不過我
原來在台灣青蛙撞奶係指黑糖珍珠鮮奶!
我哋食嘅時間係下午時間,所以叫嘅都係小食為主。
如煙醉雞卷$48
其實就係花雕醉雞捲》》 一向我都鍾意食花雕醉雞嘅菜式。
所以難得見到台灣嘢都, 梗係要試吓啦!
呢個係我覺得最特別味道嘅小食亦都係老闆極力推介
因為想試晒咁多款小食所以就嗌咗以下兩個拼盤
炸物拼盤 (香腸,鹽酥雞,丸子,蝦卷,番薯條) $58
丸子和蝦卷 都是爽口彈牙
台灣滷水拼盤( 豆腐,滷蛋,牛肉,萬豬腳,雞翅) $58
朋友就食咗豬腳都覺得肉質很爽
百香果綠茶QQ (珍珠加椰果) $24
不過我覺得百香果的味道可以再重啲甜啲, 隻杯味道較淡和小偏酸
鮮榨檸檬多多$24
這是朋友叫的飲品, 佢覺得好好味而且仲飲得好快非常生津解渴, 亦都好開胃.
哈豆
地址: 觀塘駿業里富利工業大廈3樓A室