2020-11-23
今日要同保險 agent 傾啲嘢,所以走咗去觀塘食個午餐。周日的觀塘比較靜,我們決定去 The Wave ,這裡比較新型與傳統工廈不同。沿途路上行人稀疏,但當進入大廈後上到一樓的MacDonald 情形已經唔同,七成滿座。再上一層到了登堂,近電梯口的枱未有客人原本以為冇咩人會在周日到工廈食西餐,在侍應帶領下轉彎入餐廳裏面⋯⋯嘩,比想像的熱鬧很多。他們的餐包係配油醋汁而不是牛油 👇🏼是日餐湯 👉🏼南瓜忌廉湯多數西餐廳都會在年底選用南瓜湯,呢個屬於外國人的慣性,一方面係 Thanksgiving 及近聖誕,同時在外國亦係南瓜🎃嘅收成期。忌廉味不太重,湯有小小偏淡,但仍然係 👌🏼嘅。一行三人,揀選三款不同嘅午餐。鮮市蜆配通粉由於蜆太大粒,也有六至七粒,碟子又细咗D,已經冇地方放通粉,感覺上粉仔少咗好似唔夠飽肚 😝蕃茄汁味道也是偏淡。炭燒羊扒要求 medium ware 上到枱時已經係七成,肉質仍算鮮嫩,燒汁味道夠,有蓮藕片,法邊豆做配菜好脆口而且充滿水份 👍🏼👍🏼當中有一個不滿地方是,原來配餐的「燒豬腩蕃茄扭紋粉」因為缺貨沒有上枱,當追問侍應時才知道要改配白飯或意粉,侍應不單忘記跟我們說,甚
他們的餐包係配油醋汁而不是牛油 👇🏼
是日餐湯 👉🏼南瓜忌廉湯
一行三人,揀選三款不同嘅午餐。
鮮市蜆配通粉
炭燒羊扒
當中有一個不滿地方是,原來配餐的「燒豬腩蕃茄扭紋粉」因為缺貨沒有上枱,當追問侍應時才知道要改配白飯或意粉,侍應不單忘記跟我們說,甚至沒有留意到自己的甩漏,所以感覺不良好要扣分。
黃油春雞,栗子粟米意大利飯
由於春雞係 slow cook, 所以肉汁全被鎖在雞肉裡面,意大利飯煮得恰到好處,有咬口又十分幼滑 😋
餐後再點了三個甜品,不過不失。
熱情果芒果蛋糕
檸檬撻
檸檬餡味適中,但撻皮太厚,真的需要改善。
爆醬芝士蛋糕
芝士味偏淡,但餅面上邊的脆片係一個亮點,入口像雪糕筒的碎片,配上流質cream cheese ,好似食緊雪糕咁,有點玩味。