2018-08-02
成日聽到某幾個同事話lunch又食左百里香,我真係好好奇點解佢地可以食極唔厭,到底有咩美食可以令佢地無限encore呢今日終於約齊腳,如同事仔去試下。百里香位於熟食中心既樓,上樓梯轉個彎就見到。唔好以為係街市入面就會好熱啊,其實佢鋪頭內有冷氣同風扇,唔會焗促,不過小小既空間人多枱多,坐落都唔係好舒服。聽聞百里香既薄餅好好食,所以我叫左個墨西哥BBQ煙燻豬絲芝士薄餅配莎莎醬。餐牌寫係即叫即整,大概等左5分鐘,職員就送上羅宋湯+一片細蒜蓉包,羅宋湯好足料,西芹、黃椒、蕃茄粒樣樣齊。再等多10分鐘,主角出場啦~一份餐有4塊薄餅,上面加左酸忌廉,側邊放左莎莎醬+椰菜沙律。餅皮烤到帶輕微金黃色,唔會過燶,薄餅內夾住用bbq醬醃過既豬肉絲,仲加左芝士係入面,新鮮出爐,可以做到拉絲既效果。豬肉絲醃得入味,亦唔"鞋"。男仔食哂4塊可能都未夠飽,呢個份量女仔食就岩岩好整體黎講,百里香既菜式幾特別,而且佢地餐單每一星期都會轉換一次,打工仔日日去食都唔會悶,而且價格相宜,跟餐湯包野飲都只係50蚊內,絕對稱得上係良心小店