2024-01-09
今日中午去咗觀塘探個朋友,佢話 lunch帶我去工廈附近嘅一間隱世嘅西餐廳度食,有人帶路,唔使周圍搵,正😂!餐廳喺鴻圖中心,仲可以去美亞睇吓煲🤣,去到餐廳,感覺又真係唔錯喎,幾好feel,好有氣氛,檯與檯之間唔會好密集,坐得幾舒服。餐廳播放一啲好柔和嘅音樂,可以傾吓偈。我哋叫咗兩個Set Lunch,跟餐湯及沙律,今日餐湯係南瓜湯,另外,由於朋友好鍾意龍蝦🦞嘅關係,佢+$18轉左龍蝦湯。南瓜湯好多南瓜蓉同,調味唔會好濃,可以飲返蔬果嘅原本味道,好清新。而朋友個龍蝦湯,佢就話好香龍蝦膏味,味道濃郁,好好味。午餐我就叫咗個烤阿根廷21日熟成西冷牛扒配烤雜菜及法式黑椒忌廉汁。而我朋友,都話佢真係好鍾意龍蝦架啦😂,佢叫咗個芝士焗龍蝦配車厘茄蟹肉龍蝦汁意粉。烤阿根廷21日熟成西冷牛扒配烤雜菜及法式黑椒忌廉汁 $178塊牛扒好厚,5成熟煎得剛剛好👍,牛扒好有肉味。芝士焗龍蝦配車厘茄蟹肉龍蝦汁意粉 $168好多芝士呀😍!我都唔執輸,試咗舊龍蝦同意粉,龍蝦好彈牙,意粉嘅龍蝦味非常濃郁,怪得知,我個friend咁鍾意啦!店鋪資料 🏢: Le Monde地址: 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
塊牛扒好厚,5成熟煎得剛剛好👍,牛扒好有肉味。
芝士焗龍蝦配車厘茄蟹肉龍蝦汁意粉 $168
店鋪資料 🏢: Le Monde