2024-07-24
𣎴嬲都知觀塘啲工廠大廈有好多隱世食堂,今次放咗工就揾咗間樓上雞煲打邊爐嘅餐廳同朋友食個痛快🤣上到大廈一樓直行到尾就見到大大間”巧得鍋”啦🥸一坐低餐廳就會上一盤九宮格嘅醬料俾我哋自由搭配😙再睇menu發現有個期間限定新登場嘅雞鍋好似好正咁 - 新鮮椰青雞鍋(半隻) ($238),呢啲天氣梗係即刻叫嚟試吓夠唔夠清爽先🤩佢哋係用皮薄雞味濃郁嘅鬍鬚雞,仲有味道香甜又養顏帶有淡淡芋頭香嘅泰國椰青一齊煲,食落非常清甜同埋解渴😋除咗椰青水做湯底之外,仲有一片片嘅椰青肉,塊塊都煮到出晒味,連埋啖啖肥美嘅雞肉,淨食個雞煲都夠晒飽🤪叫完個雞鍋湯底,就試咗個小食青藤椒涼拌花膠,又香辣又爽口,打邊爐之前食非常開胃,不過真係要叫返個椰青($48)解辣先繼續食到落去😛椰青超大個勁多汁,入面仲有有勁多椰肉可以自己刮嚟食👍🏻又飲又食又大個,真係好忙🤣本身諗緊要叫啲咩打邊爐料,跟住就見到有個$1頂級本地手切牛頸脊快閃優惠🤯原價$238,只限星期一至六午市同星期一至四晚市,好彩啱啱好星期四晚去食所以秒叫😋除咗雞煲同打邊爐,我哋都想試吓啲小食,所以叫咗個椒鹽九肚魚($98)🤓咁就一餐食晒雞牛魚啦🐓🐂🐟手切牛頸脊雖然係$1,
手切牛頸脊雖然係$1,但係都幾大碟,唔會偷工減料得好少肉👍🏻平時都係食開啲普通牛肉,今次食牛頸脊都係第一次🤨肉質彈牙,比起平時打邊爐嘅牛肉更有咬口,我哋兩個人食一碟都夠晒飽💯鍾意食牛嘅朋友唔用$1優惠都一定要叫啊!
最後九肚魚嘅肉質非常細嫩,啲骨炸到好酥脆可以直接食埋😋雖然佢哋唔係主打小食,但係九肚魚嘅炸香撈埋椒鹽食都真係拍得住酒樓整出嚟嘅效果👍🏻值得一試👏🏻