朋友話想食啲特別少少既野,但唔想食咁多集團式既餐廳。諗左好耐,先記起觀塘工廈開左好多餐廳,咁我睇到呢間標榜健康,少鹽少糖少油無味精既餐廳「新蒸武門」,咁我地就去左試下呢間餐廳。😝開頭難左少少搵餐廳,因為原來openrice個地圖係錯左嫁,但地址又岩既,結果行黎行去先搵到呢間餐廳。☝🏼去到餐廳門口已經見到好多餐牌擺設,餐廳裝潢都唔錯,簡簡單單不太花巧,主要用上暖色為主,有種溫暖家中既感覺,桌與桌都幾寬敞,不會有好迫促既感覺。😊🏡一入到去,店員都好有心機介紹食物,結果我地點選左「是日燉湯:蟲草花杞子花膠螺片燉豬𦟌$39/盅」、「籠仔蒸斑頭腩/時價$138」 、「香菇杞子北芪銀山焗雞/例牌$78」、「蟹肉扒西蘭花$88」、「土魷馬蹄煎肉餅$78」。😋🍚🍘🍖🐓🌳🐟🦀「八寶茶」睇落大約有紅棗、山楂、圓肉、杞子、菊花、胎菊、烏龍茶、甘草。一坐低就一人一杯,用左中國古式既茶杯,幾特別咁。飲落幾香菊花味,微甜。聽聞睇完會寧神安睡的作用。店員加完熱水就提示我地焗幾分鐘就可以飲嫁啦,有野樣都幾值得讚,店員會不時添加熱水。☕️「是日燉湯:蟲草花杞子花膠螺片燉豬𦟌」用上中式湯盅盛載,湯料睇落好足料,有蟲草花、杞

八寶茶
蟲草花杞子花膠螺片燉豬𦟌
「是日燉湯:蟲草花杞子花膠螺片燉豬𦟌」用上中式湯盅盛載,湯料睇落好足料,有蟲草花、杞子、花膠、螺片、豬𦟌,感覺好滋補養生咁,味道唔錯。🍲
籠仔蒸斑頭腩
「籠仔蒸斑頭腩」呢個賣相我覺得好靚,件數都幾多,好抵食,見到餐廳用上果皮蔥蒜薑,底下仲有勝瓜粉絲黎蒸。食落一啲都係魚腥味,魚肉好滑好鮮,最正就係魚皮好有膠質好滑,食完都覺得皮膚好左咁。🐟🍲
香菇杞子北芪銀山焗雞
「香菇杞子北芪銀山焗雞」呢道菜係用錫箔紙包住去焗,一打開就聞到陣味都流曬口水,份量係例牌,焗雞用左香菇、杞子、北芪、銀山,底下仲有金菇粉絲,雞件唔會好多骨,而且好滑,食落有杞子既味道,但唔會太肥太油膩,好補既菜式。🐓🍲
土魷馬蹄煎肉餅
「土魷馬蹄煎肉餅」有8大件,再點上配上既醬油,味道唔錯,不過有點鹹,如果配飯會好惹味。食得出有土魷同馬蹄,煎得幾香口,肉質好嫩滑多汁。🐙🍘
蟹肉扒西蘭花
「蟹肉扒西蘭花」份量適中,蟹肉加上蛋白煮成既莧汁,同西蘭花炒上。食落唔會覺得好鹹,唔會覺得好油膩,味道適中,而且蟹肉都唔少。🦀🌳
最後食完成餐飯,都無好口渴既感覺,我相信呢間餐廳係無落味精既。🤗👍🏼

「餐牌」我已經影左上載至openrice既「餐牌」入面啦,方便大家查閱相關菜式。📔
2016-10-26
蟲草花杞子花膠螺片燉豬𦟌