2023-08-08
《川婆婆 - 觀塘》熟悉觀塘既人都知道,喺工廈區果邊其實有好多唔錯既cafe同餐廳,不過要講到價廉物美的話,非東廣場同觀塘廣場莫屬🤭我就最常去果邊買格餅同牛腩米😉其實有間川菜館一直都幾想試,之前行過門口見到佢主打水煮肥腸、酸菜魚等菜式,呢啲菜式一般都要幾個人share先可以食到,但呢度就有一人份比大家選擇,咁就算lunch time 都可以一人自私食啦😉今次過黎接我姑姐收工順便食飯,姑姐又係好喜歡食川菜的,順理成章就黎試下呢間餐廳既水準啦💁🏻♀️涼拌魚皮 $38魚皮爽口彈牙,個涼拌汁入面有醋、辣油、芫荽、香蔥調配,酸酸辣辣咁好開胃,一份都有幾多片魚皮架,餐廳切得都算大件,令到個口感更改紮實,同埋我覺得佢墊底既青瓜點滿左涼拌汁後都好好味,又係另一種口感💁🏻♀️水煮肥腸魚片 $88由於我真係好想試佢個肥腸,但佢個魚片又好似好signature 咁好吸引🤭所以唔好揀,兩樣要曬😎我就叫左個水煮肥腸魚片餐試下,佢入面已經有寛粉、芽菜、豆皮、海帶等配菜,基本上一定夠食,如果驚唔夠飽仲可以加錢要白飯又或者加底添😉佢個魚片切得薄身,食落軟滑吸湯👍🏻最緊要係無骨丫嘛,啖啖肉好正😋而且份量真心多,肥腸處理
💁🏻♀️涼拌魚皮 $38
💁🏻♀️水煮肥腸魚片 $88
由於我真係好想試佢個肥腸,但佢個魚片又好似好signature 咁好吸引🤭所以唔好揀,兩樣要曬😎我就叫左個水煮肥腸魚片餐試下,佢入面已經有寛粉、芽菜、豆皮、海帶等配菜,基本上一定夠食,如果驚唔夠飽仲可以加錢要白飯又或者加底添😉佢個魚片切得薄身,食落軟滑吸湯👍🏻最緊要係無骨丫嘛,啖啖肉好正😋而且份量真心多,肥腸處理得幾好無怪味,咬落油份充足好香口,浸左水煮湯後更加惹味
💁🏻♀️酸菜魚 $68
酸菜魚入面同樣已經有齊配菜,同樣可以按照自己食辣既程度叫小、中、大辣,我地第一次食所以小試佢個小辣就夠啦😎驚自己太不自量力🤣個人覺得呢度既小辣唔算太辣,大約x仔既五小辣左右啦,魚塊同樣都份量十足,個湯底微微帶酸又係好開胃,另外個酸菜都係幾好食的,基本上菜葉都比我清曬咁滯😜
💁🏻♀️西柚茉莉花梳打水 $12
佢呢度既特飲平均都係$10-12蚊左右,抵過飲汽水呀😌西柚茉莉花梳打水叫少甜的話味道剛剛好,唔會太膩太黏喉,飲落清新有西柚肉喺度,解辣一流
💁🏻♀️荔枝茉莉花茶 $10
而另一款飲品姑姐就揀左花茶,茶有助中和食左咁多辣野既油膩感,帶點微微既荔枝味,清清甜甜易入口,$10真係抵呀
總括嚟講,呢間位於觀塘廣場嘅餐廳我之後都應該會再嚟試食其他嘢,以佢呢個價錢食到咁嘅質素咁嘅份量絕對超值,我個人特別推介佢嘅魚片同埋肥腸,佢個魚片唔係好有咬感爽脆嗰種,反而係好滑溜嗰一隻,係我鍾意食嘅口感👍🏻以後喺觀塘自己一個人都可以獨食酸菜魚啦