2020-05-16 1770 瀏覽
早排同朋友係附近睇完個樓盤示範單位(純粹想睇下人地新樓的裝修,無錢買的^^),就開下openrice睇下附近有咩好食,跟住就搵到呢間米線的鋪頭。跟住睇下食評先發現原來呢間餐廳係觀觀塘都好出名,lunch 仲會排曬大隊tim !咁我地入到去就決定叫佢個招牌豬扒麵試下,咁我因為怕太辣,所以就叫左小辣,佢本身default就應該係中辣。碗麵一上台就見到佢個湯底唔會好似出面食麻辣咁紅卜卜,反而望落係比較清個種,跟住第一啖食落口就發現佢個湯個麻的程度真係唔會太弱,食完個嘴就仲有小小麻咁,好鬼過隱。另外,豬扒佢醃到好lum,而且份量都好足,有3塊左右,所以整體黎講呢碗麵好味之餘,份量亦都非常足夠,係觀塘晚餐$38黎講,真係CP值極高,絕對有下次!
臻味秘製豬扒酸辣上海麵
2020-05-15