2022-12-12
今日喺觀塘收工 行到觀塘海濱 睇下有咩嘢食 見新開左一間日本餐廳 喺海濱間西餐對面馬路 食飽又可以行吓海濱長廊 見到門口寫住有七折又幾抵食 所以就試下啦🥳 裝修都幾有日本居酒屋嘅感覺 因為新開 暫時唔多人知 所以靜靜地食幾舒服~ 巨峰提子梳打$78 坐低太口渴,所以叫咗一杯😆 味道正常嘅提子梳打~ 一間日本野有冇誠意就最緊要睇魚生刺身 估唔到呢度嘅魚生刺身幾高質素 好新鮮好鮮甜 亦都厚切 大大舊 食得好開心!魴鮄魚呢個店員推介 因為咁岩新鮮貨到 第一次食 好有咬口 唔係屬於入口即溶 而係有口感得黎食到鮮甜味😍 幾特別!油甘魚係我最愛 魚紋路分明 好飽滿厚切 表面一層反光油脂 淡淡甘甜清新 每口都充滿着魚油香氣😚 好好味!吞拿魚朋友話新鮮嘅吞拿魚係鮮紅色 呢個相當紅!而且都係一樣厚切 感覺呢條魚佢好多肌肉 因為食落係好firm 嘅飽滿感 平時出邊整得唔好係會有筋 但呢個完全冇筋 入口好實而且腍! 左口魚壽司 切得薄薄一層 味道整體清新 有微微灸燒 更帶出魚油香! 金目鯛壽司顏色上比左口魚深色 輕輕燒過嘅金目鯛帶點焦香 本身金目鯛質地柔軟細膩 佢比左口魚有咬口 我都幾鍾意🥰 另外要讚一讚壽
巨峰提子梳打$78
坐低太口渴,所以叫咗一杯😆 味道正常嘅提子梳打~
亦都厚切 大大舊 食得好開心!
魴鮄魚
油甘魚
吞拿魚
左口魚壽司
切得薄薄一層 味道整體清新 有微微灸燒 更帶出魚油香!
金目鯛壽司
顏色上比左口魚深色 輕輕燒過嘅金目鯛帶點焦香 本身金目鯛質地柔軟細膩 佢比左口魚有咬口 我都幾鍾意🥰 另外要讚一讚壽司飯調味好夾 整體醋酸剛剛好 !
之後就到濃味嘅三文魚籽壽司 😚
大大粒嘅三文魚籽 好飽滿同埋晶瑩剔透! 味道唔咸 用黎配飯最夾!
食到半飽 叫左d 燒物 分別係南非鮑魚同埋甲羅燒~ 店員會幫手燒埋 鮑魚好飽滿結實彈牙 而甲羅燒充滿着厚厚嘅蟹膏 加上雞蛋同埋小三文魚籽粒 咬落去卜卜脆 另外店員教配青瓜食 一濃一清咁😚
最後食埋個野菜烏冬 知道我地share 一碗 所以都好貼心咁已經分開咗兩小碗 烏冬係日本手打烏冬,所以好煙靭 湯底味道清甜 不過菜可以再煮耐d 個人口味鍾意腍佢係比較爽口嘅娃娃菜🤣
整體會推介呢間~ 尤其係新開張最後埋單7折好抵食 性價比高!🥰