2022-04-24
板神鐵板燒 視覺味覺雙重享受板神有三間分店,之前去過最新銅店食炭雞串(但師傅話原來已無左炭火區!)今次托老媽鴻福,終於去咗灣仔店試埋鐵板燒極上•席前鐵板燒套餐 $2580/2 位(個 set 可揀送龍蝦定鮑魚,我地要咗龍蝦)前菜 3 款 好精緻,用個小木盒上桌好靚,蕃茄加魷魚仲有水雲醋酸甜開胃~沙律蟹肉沙律,蟹肉份量好多~~刺身三款碟魚(比目魚)火灸過好香油香味,間白魚腩厚厚一塊超肥美同埋赤身本日海鮮呢個個 presentation 好靚,好多 layers 又金箔蟹肉蕃茄粒粒牛酒果蓉,無講顏色味道賣相都係一流~ ----前 PART 完成,跟住到師傅上場大顯身手---帆立貝不得了好大一粒,肥大肉厚入口啖啖肉法國鵝肝望住師傅一路煎啲油脂不斷出黎,好治癒心諗如果我啲脂肪都可以....好講返鵝肝,師傅煎好就用漢堡包夾住黎 serve,咁就降低咗個油膩度~鵝肝入口即融好滿足呀澳洲龍蝦重頭戲黎喇,睇住師傅慢慢分拆調味煎香,真係好正 龍蝦肉身仲爽彈加埋龍蝦膏醬好好味薄燒美國牛加咗大量蔥蒜,濃味人表示想無限encoreeee味噌湯/炒飯因為我地揀咗龍蝦,所以個蝦頭就擺埋入去個湯入面熬湯,成個湯即刻
極上•席前鐵板燒套餐 $2580/2 位
(個 set 可揀送龍蝦定鮑魚,我地要咗龍蝦)
前菜 3 款
好精緻,用個小木盒上桌好靚,蕃茄加魷魚仲有水雲醋酸甜開胃~
沙律
蟹肉沙律,蟹肉份量好多~~
刺身三款
本日海鮮
----前 PART 完成,跟住到師傅上場大顯身手---
帆立貝
不得了好大一粒,肥大肉厚入口啖啖肉
法國鵝肝
澳洲龍蝦
重頭戲黎喇,睇住師傅慢慢分拆調味煎香,真係好正
龍蝦肉身仲爽彈加埋龍蝦膏醬好好味
薄燒美國牛
加咗大量蔥蒜,濃味人表示想無限encoreeee
味噌湯/炒飯
因為我地揀咗龍蝦,所以個蝦頭就擺埋入去個湯入面熬湯,成個湯即刻鮮度提高 ; 食鐵板燒又係好期待睇師傅炒飯,睇住啲飯粒跳彈床咁又係好治癒,炒飯飯粒分明口感軟糯
甜品/咖啡
我地揀左甜品蕨餅,口感煙韌,另外再食埋糖西多是常識吧,但食到呢度...我地已經飽到上心口了