2018-05-25
要數最愛既日式料理,你會揀咩?師父發板既壽司?熱辣辣既鐵板燒?定係香味都引死人既壽喜燒?好難得係香港搵到一間可以集齊以上咁多款我最愛既日式料理既餐廳,而且係高質既餐廳,每個部門都有專家打理,絕對係港島首推既日式餐廳之一。今次特別既一餐,又食壽司又食鐵板鐵,一次滿足哂兩個願望!左起芝麻醬配山芋,口感清爽帶芝麻香味。再配上右邊的芝麻豆腐配高湯,開左個胃口!之後再食埋個茄子配酸酸地啫喱,我個胃已經Ready for Sushi啦!先黎品嚐生蠔,大大隻勁肥美,邊個話冇「R」既季節食唔到好味既蠔架?蠔非常肥美,再係上面加上少許紫菜,口感同味道都好特別。之後黎個刺身頭盤先,分別有赤陸魚丶蒸龍蝦同梅子。最正既係個龍蝦煮得勁好,肉質彈牙唔會過老,味道鮮美,再配上個海膽醬,真係好味到暈啦!鮑魚,肉質煮到超腍,口感QQ的,真係好豪華呀呢餐!呢個係櫻花木煙燻過既大拖羅,拖羅肉質肥美不在話下啦,再加上煙燻過既味道令到口味更有層次,食落冇咁肥膩,真係好正!因為今次坐台,所以壽司一次過上左7件,但食因為食得快所以唔會影響味道!分別有白身魚丶鳥貝丶海膽牡丹蝦丶燒左口丶右口魚丶燒中拖羅同埋我最愛既海膽!最愛既就係牡丹
今次特別既一餐,又食壽司又食鐵板鐵,一次滿足哂兩個願望!
之後黎個 刺身頭盤先,分別有赤陸魚丶蒸龍蝦同梅子。
鮑魚,肉質煮到超腍,口感QQ的,真係好豪華呀呢餐!
因為今次坐台,所以 壽司一次過上左7件,但食因為食得快所以唔會影響味道!分別有白身魚丶鳥貝丶海膽牡丹蝦丶燒左口丶右口魚丶燒中拖羅同埋我最愛既海膽!最愛既就係牡丹蝦丶海膽同埋燒左口,正到喊!
海膽滿滿的,流哂口水勁鮮甜呀痴左線!
食完哂 壽司,我就開始食鐵板燒啦!
一開始就食個前菜先,就係象拔蚌炒雜菇啦。
加左牛油去炒,香味噴到埋身呀!
象拔蚌快炒過之後口感好爽脆,但係味道依然非常鮮味!配上牛油炒過既菇,正正!
主角之一出場啦!就係九州鮑魚啦!勁大隻!重大隻過我隻手呀痴線!
冇咩形容詞,只可以講既就係爽脆丶鮮美丶正!因為新鮮所以唔洗點調味同埋蘸醬,本身鮑魚既鮮味同海水味已經好滿足!
再黎既就係炸金鯛,係鐵板上面炸野真係好特別!
魚皮炸得勁香脆,下面伴上海膽奶油醬,味道濃郁,魚肉又香滑,好鮮
食到唔夠喉,忍唔住叫多份和牛食!呢塊係近江和牛,肉質勁令丶勁厚!
聽到充滿油脂既肉係鐵板上面煎既聲音,真係一種享受!
和牛煎完之後唔會太肥,岩岩好。入口勁Juicy,陣陣和牛既油香味衝上個腦到,滿足到傻
食完最後,加多個炒飯就岩岩好!
炒得好令,飯粒顆顆分明,加上用日本雞蛋去炒,雞香味更濃。
勁肥美既蜆用黎煮湯,味道真係鮮美到不得了。用其他餐廳用味精去沖既蜆湯真係冇得比!
一路飲湯,一路食個炒雜菜清清個口先!
最後當然少不免食多個 甜品啦。焦糖牛油多士,真係邪惡到呢
將日本糖撒上面既過程,真係望到好開心。
金黃既顏色勁吸引!味道當然好好食啦!
加多個夕張蜜瓜,完美既一餐!