2020-03-10
花粉熱 #銅鑼灣❗️誠品內世外桃源咖啡店❗️位於銅鑼灣誠品裏面嘅一個小角落,環境雖然唔大,但擺滿咗精美嘅裝飾同埋大量乾花🌾,係一間將花店同咖啡店合併嘅鋪頭,感覺非常文青、別緻。有各種咖啡☕️茶🍵甜品🍰,啱曬攞本書慢慢喺度嘆,或者做吓嘢都得👍🏻。 甜品櫃入面放滿咗各式各樣嘅甜品🍰,加上咁靚嘅環境,即刻忍唔住買咗兩款試吓。Burnt basque cheese cake🍰$48又係近排非常hit嘅巴斯克芝士蛋糕❗️面頭焦窿嘅顏色絕對係佢哋嘅特色🤩而呢一間更係非常黑,仲要脆,撩起層窿皮食有啲苦,同埋下層嘅芝士蛋糕一齊食就啱啱好👌🏻蛋糕非常creamy❤️如果芝士味、奶香可以更重就更好🙈。味道: 3.9/5性價比: 3.9/5Green tea tart with Japanese black bean🥧$48呢一款相對上冇咁特別🤭抹茶未夠香濃,而且內裏只係得一兩粒黑豆,亦無黑豆嘅甜味🙈反而牛油味好重,略嫌有啲太油。勝在口感唔錯,似apple crumble,夠香脆。味道: 3/5性價比: 3/5整體來講環境裝修的確幾特別✨如果好鍾意睇書,喺誠品呢一個角落度坐下都唔錯,當日仲見到鄺俊宇喺度打卡🤣,只係食
❗️誠品內世外桃源咖啡店❗️
Burnt basque cheese cake🍰$48
味道: 3.9/5
性價比: 3.9/5
味道: 3/5
性價比: 3/5
整體來講環境裝修的確幾特別✨如果好鍾意睇書,喺誠品呢一個角落度坐下都唔錯,當日仲見到鄺俊宇喺度打卡🤣,只係食物質素普通。