2023-09-23
有朋自遠方來想食中菜,粵菜酒樓最有香港風情,於是我們揀了 The One 新開的凱薈,不過當日有人包場,我們坐唔到海景位,但環境光猛舒適,最緊要食物有特色又美味,價錢相當合理,四個人分享六款食物及每人一個湯,花費每位二百幾。點了兩份小吃,花彫乳鴿很有酒香,肉又嫩,細細隻原來都可以切開好多件分享。金牌燒腩仔的皮脆卜卜,肉質又鬆軟,口感超正。每人一個姬松茸燉螺頭湯,非常滋潤,味道清甜,大大粒姬松茸及響螺都好好食。有米薑蔥桶蠔很特別,脆米成功提升口感,對比軟熟的桶蠔,薑蔥炒的蠔已經煮到很熟,唔食生蠔的人都唔需要擔心。咕嚕肉做得好,炸得脆,熱辣辣,炸漿唔太厚,菠蘿亦好新鮮。金奬宫爆大蝦球肉厚酸甜,炸皮蛋很特別。啫啫唐生菜炒得香。上菜都幾快,雖然忙於包場的客,都有人間中過來看看招呼,值得再來。
金牌燒腩仔的皮脆卜卜,肉質又鬆軟,口感超正。
咕嚕肉做得好,炸得脆,熱辣辣,炸漿唔太厚,菠蘿亦好新鮮。
金奬宫爆大蝦球肉厚酸甜,炸皮蛋很特別。
啫啫唐生菜炒得香。