2014-07-30
今日夜晚放工果時想食川菜,之前有個四川ge朋友介紹過我去灣仔ge一間川菜館,聽講老闆係貴州人,所以d餸應該都幾地道,識食一定係食最正宗ge川菜,所以我就幫襯左lee間。間餐館係二樓,係出面睇唔係好起眼。去到大概係晚飯時間,但又唔係太多人。仲係要有位比我地即刻入座。裝修係中國傳統風格,隔窗,屏風,連我地食飯坐ge位都係長紅木椅,d位都幾闊落,仲要係卡位,感覺幾唔錯!我覺得d又嘈又迫ge地方,會影響享受美食。有茶水、小菜供應,其中炸花生真係好似為我口味而設咁,卜卜脆好好味!上菜速度正常,我地兩個男仔點左粗糧西洋菜、半份水煮魚、回鍋肉同埋一碗飯,我地都岩岩好夠飽。水煮魚真係正到冇朋友呀!川菜真係要足料先會好味,成盆都裝滿紅辣椒,底菜係最正宗ge豆芽、寬粉條同埋少少筍片同香菇。寬粉條應該係係四川當地運過黎,好少係香港食到差唔多水準ge食物。可能係半份ge原因,魚肉唔算太多,但係可以接受到ge正常分量。回鍋肉唔似有d地方咁,包勁多菜,勁少肉。lee間肉片大片而且好厚身,但又唔覺得油,配菜係洋蔥同青椒,又唔係包菜,真心勁好味。西洋菜有d湯汁,岩岩好分解左岩先ge辣同好似冇咁油咁。食完飯後仲有紅豆沙
但價錢為成差唔多一個要人250蚊,貴左少少,但係食到咁正宗好味ge川菜,我又覺得值ge!