2023-07-24
介紹返💁🏻♀️。。🇯🇵 磯燒居酒屋 在觀塘 🇯🇵。磯の水產。萬兆豐中心地下3號舖。蟹肉牛油果沙律 Crab Meat Avocado Salad。HKD78 + 10% 豬腩肉串 Pork Belly Skewer。HKD68 + 10% 雞軟骨 Chicken Soft Bone Skewer。HKD48 + 10% 香辣吞拿魚卷 Spicy Tuna Roll。HKD78 + 10%香蒽吞拿魚腩卷 Minced Fatty Tuna and Spring Onion Roll。HKD88 + 10%燒銀鱈魚 Grilled Cod Fish。HKD128 + 10% 牛肉烏冬 Beef Udon。HKD88 + 10% 🤫 啱啱嗰個星期六個日落🌄超級靚呀~Babiesss們有冇䏲到呀?我嗰日咁橋同V仔過咗觀塘海濱長廊嗰邊食Early Dinner..食飽之後諗住行出去散個步先再返屋企所以見到㗎..成個天空係粉紅色底色再加些少天藍色同黃昏嘅橙黃色..真係好鬼靚呀~🤫 講完少女心爆發嘅黃昏入返正題先~餐飯先係重點..今次同V仔探索觀塘海濱附近嘅餐廳..講緊嘅係呢一帶唯一一間磯燒居酒屋.
🇯🇵 磯燒居酒屋 在觀塘 🇯🇵
燒銀鱈魚 Grilled Cod Fish
。HKD128 + 10%
牛肉烏冬 Beef Udon
。HKD88 + 10%
🤫 講完少女心爆發嘅黃昏入返正題先~餐飯先係重點..今次同V仔探索觀塘海濱附近嘅餐廳..講緊嘅係呢一帶唯一一間磯燒居酒屋..呢度裝修都幾有特色㗎..樓底高..座位闊落配埋落地玻璃窗..日落西斜咁慢慢嘆係爽嘅
🤫 先嚟一個Salad開一開個胃先..我哋要咗個蟹肉牛油果沙律..蟹肉似係鮮拆蟹肉..帶鮮甜味而且份量多..然後V仔大讚師傅刀工好.. 牛油果切得勁薄..配埋麻醬同各式沙律菜.. 健康好味..(佢哋沙律菜有我最愛嘅水耕菜🥬~)
🤫 然後我哋叫咗兩款串燒試吓..豬腩肉串肥瘦適中非常之香口..係有啲奇怪點解佢唔係用日本嘅七味粉而係落孜然粉調味🤭
🤫 雞軟骨串燒其實係免治雞肉嗰種雞軟骨串..感覺有啲似係佢哋自家製嘅..因為雞軟骨嘅份量相比起出邊食到嘅少啲..感覺比較係啖啖肉..點埋月見嚟食..相當唔錯
🤫 再嚟就係兩個卷物..以香蒽吞拿魚腩卷較為吸引..吞拿魚腩蓉份量足..香蒽幼細..成個組合好夾
🤫 香辣吞拿魚卷外表靚靚..棄用傳統紫菜包卷..轉用咗越南米卷皮包裹..口感煙韌..入邊吞拿魚蓉辣味都幾出
🤫 燒銀鱈魚同普遍日式餐廳做法一樣..都係以西京燒烹調..銀鱈魚大塊且滑溜帶有甜甜嘅西京燒醬油味..點埋Mayonnaise..正常好味
🤫 最後為怕夜啲會肚餓..我哋一致決定要叫返個烏冬打打底..見隔離枱叫咗個牛肉烏冬..我哋一於跟住叫~牛肉烏冬熱辣辣上枱..香氣四溢..牛肉湯濃郁..牛片有好多..有食極都食唔哂嘅錯覺..而且仲有啲椰菜同紅蘿蔔絲配住稻庭烏冬嚟食..大滿足
🤫 浪漫嘅星期六晚獻咗俾V仔🤣
。。
翻兜指數:🙆🏻♀️🙆🏻♀️ (5個🙆🏻♀️為翻兜爆燈)
。。