2022-05-21
見到$8咁平又無人,行埋去望下食乜。埋到去俾一對父女sip去我前面,唔緊要,我排後面望緊食邊款。父女叫咗2樣,又叫多樣,阿媽又sip埋來,諗咗陣又叫多樣,又凍又要熱,加薑汁又加糖水,打包完4樣嘢。排隊嘅人開始多,但有啲排我左邊,有啲排我後面。我望到請排隊個牌,我就响個牌前,就無理啲亂排嘅人了。3父母女買完行開,個店女人就問我左邊後來嘅男人食咩?我話:我排先㗎喎?男人話:排隊呢邊,但我俾你先。店員先開口話,要靠牆排隊。不過都俾我買先,話我第一次買唔知。多謝哂,我等咗成5分鐘,無人出過聲,粒聲唔出完全無視我。原來唔知你向邊排隊係西客來的。但公道啲,款款$8,仲可以任加薑汁或桂花糖水,呢款係薏米白果,足料好食,推介大家去,但記得點排隊,唔係唔理你㗎。