2018-11-28 528 瀏覽
好耐之前一直講想試哩間韓國餐廳既醬油蟹,但本身係香港島個邊返工,成日收唔切工過去九龍哩邊、而醬油蟹又要預早兩日訂、亦或星期五至日就訂唔到位,只可以walk-in,所以次次都食唔到。今次終於收到工,過到佐敦黎食啦!!! 朋友預先訂左一份蟹(一份有兩隻,兩個人啱啱好一人一隻),去到坐底無耐就有得食,另外叫左個傳統炒年糕,仲有紫菜飯二話不說 第一啖梗係”筆” d紫菜飯撈埋蟹蓋d蟹膏食先😋蟹膏味道不錯,唔會太重味,㚒埋紫菜飯食好Okay。跟著當然要品嚐隻蟹啦,shu下shu下就食到d肉,幾夠鮮味,而且個汁唔會好咸。之前試過係韓國廣藏市場食過醬油蟹,個汁太過咸,食唔到d蟹既味道,但今次就無咁既情況,而且d汁可以撈埋紫菜飯食😉 下次想食醬油蟹都會黎哩間👍🏻由於今次主要想黎試蟹,所以另外再叫左個炒年糕je。本身整體味道偏辣,我地又無特別提要小d辣,所以唔係好食辣既朋友要留意。但個辣味係幾okay既~

今次終於收到工,過到佐敦黎食啦!!!

生醃蟹(醬油蟹)

炒年糕

2018-11-26
5 分鐘 (堂食)
生醃蟹(醬油蟹)
  • 醬油蟹