2012-10-28 221 瀏覽
難得路過北角, 正係度諗可以有乜食, 忽然見幾個易拉架同上面吸引既圖片, 即刻上openrice search 下睇下有無料到. 但點知搵唔到, 差啲仲以為自己手機出左問題. 再細看下發現原來係新開張試業緊. 難怪未有資料. 咁我地要俾機會人, 又要俾機會自己去試新野 , 見人唔太多, 最緊要係佢試業期間有 $1蚊片皮鴨丫麻. 咪攞飛仔等下lor. 舖面唔算大亦唔算細, 等左一陣已經有得入坐. 一坐低, 可能新舖關係, 感覺有啲混亂既感覺, 叫個侍應, 淨係見佢地行黎行去但又唔多有時間服侍你. 但亦因新舖試業, 可以原諒.終於搵到張menu, 價錢唔太貴亦非平民價. 一般京滬菜價, 但它沒有加一服務費, 加番一分. 我地人少少兩個人, 最終叫左幾樣野: 2份$1蚊片皮鴨, 鍋貼, 小籠飽, 北京炸醬面 同豆角燒茄子 $1蚊片皮鴨 只有一片, 有齊配料, 都算是有誠意. 但食落無乜驚喜. 鳥巢素鍋貼, Menu 上面明明係寫住係 8 只, 但上單時唔知點解變左 6只, 但都無同佢計較了, 素菜餡食落幾好, 唔會太肥膩. 餃上面的鳥巢脆卜卜, 但一啲都唔覺佢好油 灌湯小籠飽; 都算皮薄餡

灌湯小籠飽; 都算皮薄餡靚, 但略兼佢唔夠"灌湯" . 以一般小籠飽就算OK, 以灌湯黎講就......到喉唔到肺.

老北京炸醬面, 剛上菜時, 簡直眼都突埋, 一隻小湯碗裝住一碗炸醬面, 感覺好似係雲吞面食個啲, 呢碗野要成$68, 覺得超有問題. 覺得連$38都唔值. 搵左個侍應問, 佢都覺得好似怪怪咁, 即刻幫我拎左入去check. 最後, 碗面換過個碟上, 感覺份量多左, 大體左, 先覺得俾咁既錢無被呃既感覺. 但講真, 除左呢樣, 呢個炸醬面味道都算唔差, 幾好味架, 喊淡適中. 其實值得一試.

豆角燒茄子; 略為普通的一道菜, 味濃. 望落好油但食落都OK.

總括黎講, 其實呢間舖仔雖然係橫街, 但食物唔差, 附近又無同類型野, 可以為開飯之選.
灌湯小籠飽
老北京炸醬面
鳥巢素鍋貼
豆角茄子
特價 $1 蚊片皮鴨
2012-10-22
10 分鐘 (堂食)
灌湯小籠飽
老北京炸醬面