2017-08-31 195 瀏覽
每年生日最上心既永遠都唔係自己,見到一班朋友要慶祝自己生日,其實係好感動!今年生日就係咁~一朝早都冇咩特別,如常同一班朋友聚會,聚會完之後就一邊等齊人,一邊諗下LUNCH食咩好!點知中途有人係whatsapp group交待佢遲join既時候,竟然有朋友回覆陣間會先慶祝我生日,之後去食飯。如果我當時冇睇手機,咁就唔會睇到個msg,我就唔會發現咗佢地想俾我既驚喜。我睇咗之後,好努力嘗試扮冇睇過,但係見朋友們彼此之間既表情,再問我有冇睇whatsapp group既時候,我……忍唔住笑咗!然後成班朋友就不停咁話︰唉!豬隊友啊……所以,係呢個時候,蛋糕可以唔駛好驚喜咁出場啦!XD不過一見到個蛋糕,其實都有驚喜㗎!之前食過白色既天使蛋糕,又食過朱古力色既魔鬼蛋糕,今次係七彩顏色既彩虹蛋糕啊!望落去一層一層唔同顏色,好colourful,令人望見都興奮!買咗之後,連埋一盒棉花糖俾你倒係蛋糕上面。(當我正係到研究緊點樣倒上去時,我朋友好似掉垃圾咁倒咗上去~XD)我覺得我切蛋糕技術都認真唔錯!完美又平均地切開個蛋糕,再分俾每一個人!見到個蛋糕層次分明,一層海綿蛋糕,一層忌廉,中間又夾雜住唔同既水果,
今年生日就係咁~

所以,係呢個時候,蛋糕可以唔駛好驚喜咁出場啦!XD

我覺得我切蛋糕技術都認真唔錯!完美又平均地切開個蛋糕,再分俾每一個人!見到個蛋糕層次分明,一層海綿蛋糕,一層忌廉,中間又夾雜住唔同既水果,絕對係好有口感,非一般既忌廉蛋糕。海綿蛋糕夾雜住忌廉同埋水果,唔會太甜,又唔會太漏,而且個size都幾大下,可以多人分享!係生日一大班人買黎慶祝既好選擇!

說穿了,都仍然咁驚喜!謝謝你,朋友們~
2017-08-06
外賣自取