2022-05-13 442 瀏覽
最近中午去左中環食廚師發辦~雖然係第一次食(無錯 係大鄉里出城( ੭ *˙˙ *)੭ )但平時都有食開好西 所以都可以出翻個 #不專業食評紀錄呢個First trial 😋✨首先餐廳係新開嘅 以白色&原木色🪵為主調裝修新淨 設計簡潔乾淨 比人純粹嘅舒適感覺揀嘅lunch menu 係有16品 就算男仔食完都會好飽 ♪🔸🔸🔸前菜🔸🔸🔸〚白梅貝🐚〛即係日本鳳螺 有3小舊 食落好有海水味仲有肝臟墊底 口感好特別 內臟黎講個味道唔會嘔心 反而幾值得一試🔸🔸🔸茶碗蒸し🥚🔸🔸🔸蟹芡濃郁 帶有些少澀味 調味好夠出面正常用大過100度嘅溫度整師博話呢到係用低溫中火 會滑d&水份多d而且時間要控制得岩岩好 唔會pre cook定先如果唔係就會蛋水分離 變得唔好食(/´△`\)🔸🔸🔸刺身🔸🔸🔸〚針魚 🐟〛係春天限定~ 5月左右就係佢地產卵嘅時候 所以係12-4 月係呢個時期魚身肉質最為鬆散最好食 因為最多營養會留比bb最好食 生左之後就錯過最佳時間架啦就咁食嘅話魚身味道好淡 可按個人喜好落薑蓉/點醬油🌟最特別係有第2個食法:加紫蘇花本身聞上去無咩花味 但用手心一拍 d香味就會出晒黎 將花冧放上魚 同魚一
最近中午去左中環食廚師發辦~
但平時都有食開好西 所以都可以出翻個 #不專業食評

蟹芡濃郁 帶有些少澀味 調味好夠
出面正常用大過100度嘅溫度整
師博話呢到係用低溫中火 會滑d&水份多d
而且時間要控制得岩岩好 唔會pre cook定先
如果唔係就會蛋水分離 變得唔好食(/´△`\)

🔸🔸🔸刺身🔸🔸🔸
〚針魚 🐟〛
係春天限定~
5月左右就係佢地產卵嘅時候

就咁食嘅話魚身味道好淡 可按個人喜好落薑蓉/點醬油
🌟最特別係有第2個食法:加紫蘇花
本身聞上去無咩花味 但用手心一拍 d香味就會出晒黎 將花冧放上魚 同魚一同入口
味道有d草青味 少少似薄荷嘅感覺 少許刺激
但好新奇 幾鐘意醬汁入面有柚子嘅味道🍊

〚深海池魚🐟〛
師博會鎅開魚皮 等脂肪容易滲出
肉身厚實 無咩腥味 好食😋

〚吞拿魚赤身〛
有芝麻香 入口即化 由長崎縣no.1 吞拿魚supplier提供 鮮甜惹味

〚北海道甜蝦🦐〛

由於係肚腩最底嘅部分 油脂感最重 仲要燒左下
包住好脆嘅紫菜 內附嘅wasabi唔攻鼻💕

🔸🔸🔸一品料理🔥🔸🔸🔸
〚燒目光魚〛
擁有細緻而不膩嘅脂肪,清爽而飽滿
無骨得黎都唔咸

🔸🔸🔸握り寿司🍣🔸🔸🔸
係我最鐘意嘅 〚赤貝〛🥰
師傅會吱青檸汁落去 再調好曬味
握好壽司就會拍一下赤貝 等佢神經收縮 肉質再爽口d 條片入面仲影到佢好似「郁」左一下 非常新鮮💖

〚中拖羅 〛

〚燒喜之次〛
味淡但厚身 上面仲有炸咗嘅大蔥絲
口感豐富

〚赤海膽🟠〛
有點腥味 用赤醋壽司飯做餅底 香脆同軟糯融合
上面仲撒滿白色一片片:淡雪鹽

〚沙丁魚🍙〛
唯一的紫菜卷壽司 內餡有紫蘇花、黃蘿蔔、芝麻碎 食落清新解膩

〚拖羅❤️〛
終於到手卷~燒拖羅皮下脂肪部位做油 咬落仲有d脆脆 係天婦羅炸衣 仲有吞拿魚粒 😆

〚江戶前玉子燒🍮〛

🔸🔸🔸デザート🍰🔸🔸🔸
最後嘅最後 估唔到甜品係生果
係一粒🍓 應該係淡雪士多啤梨 唔係勁甜但都唔酸✨

☆━━━━━━━━━━━━━━━━━━━☆
P.S. 師傅幾靚仔咁 解答又專業 成餐目光快被吸引走啦~~🤣