2011-04-14 20 瀏覽
我到大坑搵食慣性都係由天后果邊行入去,而每次到浣紗街附近,都總會經過達磨而過門不入,始終我都係一個怕排隊嘅人,所以一直跟呢間小店未有食緣。不過心諗達磨始終都係港島拉麵三雄之一,點都要搵機會拜會一下,心血來潮下決定在店子中午開門前到達,希望一試呢間星級拉麵店嘅風采...到達時距離營業時間仲有五分鐘,店方仍然未開門派籌,我從玻璃門窺看一下店內環境,地方相當狹窄,而整間店子只可以容納約十數人,當時門外只有四人排隊,睇黎我運氣唔錯,哈哈!等左約十分鐘,店員開始安排入座,由於在門外排隊時早已將餐牌睇過一次,所以已記下想要點選嘅食品編號,希望加快落單速度。二話不說,一坐低就即叫一個R3一個R5,再來一個F2,如此有效率嘅點菜方式,相信大家在澳牛都一定試過吧!先送上來嘅係R3達磨一品豚骨醬油拉麵($85),說份量,比起MIST跟豚王明顯較少,實際跟秀拉麵差唔多大碗,男士只叫一碗拉麵應該無法滿足。份量縱使較少,不過賣相卻豐富討好,湯麵上嘅紅椒絲黑木耳同明太子等只係配角,無法掩飾拉麵本身嘅光芒。先飲一口醬油湯頭,湯底略帶淡黃色,質感濃稠,湯底充斥一陣陣芝麻油香,甚有水準。麵條屬幼身,入口爽彈有嚼勁,可見
一品豚骨醬油拉麵賣相豐富討好
叉燒軟腍但較薄,水準不過不失
豚角煮肉質豐腴,非常精彩
先飲一口醬油湯頭,湯底略帶淡黃色,質感濃稠,湯底充斥一陣陣芝麻油香,甚有水準。麵條屬幼身,入口爽彈有嚼勁,可見煮麵功夫到家,不過麵條略欠應有香氣,跟MIST相比更加係完全輸掉。配料方面,碗內有切得薄薄嘅叉燒,肥瘦算均勻,咬落亦夠軟腍,質素來計算合格。反而幾塊豚角煮更得我心,脂肪部份雖然較多,但入口絕唔會感到油膩,入口豐腴之餘,亦不失嫩滑感覺,非常精彩。至於溏心蛋只係一般水準,而且蛋香欠奉,令人有點失望。
豚骨湯底不及醬油湯底優勝
麵條幼細彈牙,但跟MIST仍然相差很遠...
辣醬另上,細心周到
另一碗R5達磨豚角煮豚骨辣味拉麵($75)在侍應提點下,先飲一口湯試辣度,再自行加辣醬調味。豚骨湯底質感明顯比起醬油更濃郁,膠質亦較豐富,但以豚骨湯來計又不及豚王般香濃鮮甜,而且亦較自家嘅醬油湯底失色,下次到來應該主打醬油湯麵。跟來嘅一小碟辣醬甚香,辣度剛好,加入拉麵中亦唔會令到豬骨湯味道失衡,算係一個意外小驚喜。
如果係淨雞翼。再收平少少就更好~
達磨餐牌上都有十多款小食供應,今次選叫嘅係F2菠菜釀雞翼($30/兩隻)。雞翼外皮燒得微脆,面層醬汁夠惹味,加上芝麻粒,香口好食。不過餡料菠菜乏味,釀入雞翼未能發揮其功效,更令呢份小食變得平平無奇...

終於完成日式拉麵港島三雄最後一章,可以鬆一口氣之餘,亦可以作一個總結。MIST麵質超班,服務一流,豚王湯底令讚不絕口,街頭風味無人能及,而達磨就勝在配料突出,價錢同款式較大眾化。三間麵店各有特色,而且定位唔同,只希望大家都可以繼續保持水準,俾香港人食到有日本風味嘅優質拉麵。

大家可以參考一下其他兩間人氣拉麵店食評:

豚王食評:
MIST食評:
15 分鐘 (堂食)
一品豚骨醬油拉麵賣相豐富討好
豚角煮肉質豐腴,非常精彩