2017-07-28 84 瀏覽
同朋友差唔多一個月冇見,上星期搵日放工就即刻趕去荃灣,同佢食飯update下近況。𠴱日又係落大雨嘅日子,為免俾雨浸到成對鞋濕哂,我地決定都係留返喺商場覓食算。最後就去左千色匯食漢堡!舖頭細細哋,不過好彩我地去到𠴱陣得3﹑4枱客,唔洗等位仲可以坐4人枱,坐得舒服啲又傾得開心啲。坐低發現原來依到仲有意粉食,不過平時鍾情於垃圾食物嘅我地,當然二話不說地揀漢堡加薯條啦。menu上面有成11款漢堡,芝士牛肉﹑煙肉漢堡依啲基本野一定走唔甩,但Sixer Burger特別在有好多新奇組合既漢堡,好似鰻魚漢堡﹑泡菜牛舌漢堡,仲有睇落個樣超級豪華嘅龍蝦牛肉漢堡!其實我個心有啲想試鰻魚漢堡,不過又驚佢同漢堡包唔係好夾,最後穩陣起見都係叫左個牛肉啡菇芝士漢堡,同埋試下佢個龍蝦牛肉漢堡,兩個人share返都唔係好貴!加$18就已經有薯條/沙律+普通冷熱飲品,但見到枱面個牌仔話加$32可以轉做沙冰特飲,憑住要肥就肥到底嘅決心,我地最後決定齊齊飲沙冰。不過我朋友揀左水蜜桃荔枝沙冰之後,超霸道咁唔俾我揀同一杯,我唯有叫藍莓菠蘿沙冰,俾佢試哂兩隻味啦~首先到嘅係牛肉啡菇芝士漢堡,我想講漢堡真係世界上最難駕馭嘅食物之一

首先到嘅係牛肉啡菇芝士漢堡,我想講漢堡真係世界上最難駕馭嘅食物之一,次次都食到勁「呢hea」!不過佢依到嘅菇係超多汁,食落口勁juicy,一啲都唔dry。而且個包係烘到外脆內軟咁,仲搽左一層牛油 喺入面,手工漢堡果然係無得比,好味。

跟住落嚟就要講講佢個高級龍蝦漢堡喇~成條龍蝦肉連龍蝦尾擺上枱,望落已經覺得超足料,同menu個樣係一模一樣。龍蝦煎得勁香口,肉質厚得黎又夠彈牙,同個香草忌廉檸檬汁都幾夾,個人認為依個包都算值回票價!

小食方面,我地一個叫左沙律,一個叫左薯條,沙律配黑醋汁冇咩特別。而薯條就係我鍾意嘅連皮粗切薯條,所以最後俾我K.O.哂,哈哈!

不過唯一有點美中不足嘅就係兩杯特飲了。唔知係落得太多糖漿定點,兩隻口味都偏甜,加埋鹹鹹地既漢堡食中和下都ok嘅,但單飲就真係太甜了,最後我都飲唔哂~