2023-03-08
舊式扒房係香港有番啲年紀嘅都應該會記得,聽聞係以前阿爸阿媽拍拖會去嘅地方,港式西餐同西餐最大分別就係走平靚正路線,用簡單啲嘅食材比到客人機會一百蚊試吓感受西餐鋸扒嘅樂趣,的確有佢吸引嘅地方。不過而家競爭多咗,香港拍拖食飯選擇多、消費能力高咗都會去食真嘅西餐,舊式扒房自然買少見少。牛屋坐落係佐敦,位置算方便,walk-in 入去啱啱好有位唔洗等,當日周末晚全場滿座。座位係好貼,枱同枱之間都幾近,但整體乾淨企理嘅。剛好坐左係出餐附近,所以油煙味都幾勁哈哈但嚟食港式野其實唔太計較環境,食物真係抵食夾大件,主菜選擇勁多,全部超大份。雞扒意粉唔算油膩,醬汁係港式蕃茄汁,即係咸啲撈飯好夾嗰種而唔係清新向,餐湯紅白擇一,餐包烘得脆脆地入面仲搽左超重手牛油好正!另外叫嘅係白汁煙肉焗飯,汁好夠,碟飯係真係大過我個頭,但啲汁都夠你撈曬成碟飯。間中食一諗其實有少少番左舊時嘅感覺,由環境到食物都好統一,可以邊食邊想像下當年嘅人食嘅心情!哈哈btw但成舖員工都好後生,所以仲多左種衝突感🤭