2022-11-03
<好湯好麵> 📍銅鑼灣🔸貨真價實,好湯好麵🔸無味精嘅濃湯寶幾年之前<好湯好麵>係大圍剛開張之時,睇過負責人電視訪問,內容大概係被訪「大圍食肆多數都係做街坊生意,你百幾蚊一碗麵,擔唔擔心做唔住?」。然後店家就開始係咁講滾呢啖湯既膽有幾足料 🐷🦐🐓🍖🦴🍗 講下個廚師好有料,係四季酒店米芝蓮三星既廚房出身,大圍開檔想比街坊多個選擇。 點解我咁記得呢個訪問?因為果陣童言無忌咁同啊媽講:「嘩!百幾蚊碗麵咁鬼貴!實做唔住啦!」點知若干年後,<好湯好麵> 登上左米芝蓮推介,仲擴展到去銅鑼灣名店坊 🤣🤣🤣 (真 · 燈神 💡)今日就試左遠近馳名既海龍王湯($135)同埋一杯凍烏龍茶($21)。不得不讚店員既細心同誠意 😎👍🏼 由於湯裏面嘅蝦係原隻上,要客人自己剝殼既,店員會擺定濕紙巾,方便客人。其二,送上湯麵既時候係店員係雙手奉上湯碗,誠意十足!🙌🏼🙌🏼🙌🏼 湯麵一上枱,龍蝦湯香味撲鼻,蝦油香迎面而上 😶🌫️ 係咁意撩吓,湯裏面有一絲絲嘅蟹肉,有啲似馬賽龍蝦湯,望落超濃郁,有啲擔心會好咸同涸喉。喜出望外地湯底清澈甘鮮,完全唔會杰撻撻,同時又做到掛汁嘅效果
🔸貨真價實,好湯好麵
🔸無味精嘅濃湯寶
湯麵一上枱,龍蝦湯香味撲鼻,蝦油香迎面而上 😶🌫️ 係咁意撩吓,湯裏面有一絲絲嘅蟹肉,有啲似馬賽龍蝦湯,望落超濃郁,有啲擔心會好咸同涸喉。喜出望外地湯底清澈甘鮮,完全唔會杰撻撻,同時又做到掛汁嘅效果 🍜 好湯!好湯!廚師尊重食客同食材,湯底真係比心機熬製而成,為表誠意我飲晒成碗湯(有圖有真相)🙇🏻♀️🙇🏻♀️🙇🏻♀️
麵既選材係陽春面,屬於一種幼細既上海麵。廚師煮麵嘅時間掌握得好好,麵有筋度同韌度,有𡁻頭,唔會淋Pat Pat。
鋪喺面頭嘅海鮮都好豐富。
🔻大蝦兩隻,略嫌有啲韌,可能拎咗嚟煲湯冇乜鮮味。
🔻魷魚圈兩個,老,難𡁻。
🔺蠔一粒,鮮甜美味。😋
🔺帶子一粒,鹹鮮味重,冇腥味。😎👍🏼
Overall 性價比高,雖則配料海鮮比較一般,但呢一啖湯真真切切感受到廚師嘅誠意,就已經值回票價,好感動有一碗代表到香港嘅拉麵 🥴👍🏼