2021-12-11
今次同老公黎 海膽仔 食日本野,平日去,同埋夜晚6點幾既時間,唔洗排隊就入得😍😍第一次黎試,見到門口同平時既日式餐廳差唔多,但原來入到去,係有個鮮魚水產雪櫃,可以比人揀。👍🏻👍🏻我同老公都睇左menu 好耐🤣🤣,都未決定好去揀咩,侍應就過黎推介,仲帶左我去睇雪櫃入面既生蠔,因為有好多唔同既款,好多都第一次聽既名,仲有介紹左時令鮮魚。😋😋最後決定叫一款時令鮮魚,兩隻生蠔,兩個定食,同一個小食時令鮮魚 - 海魴 ($288)侍應遞上黎既時侯,係一大盤既海魴鮮魚刺身,睇到好滿足🤣🤣每一塊切到好薄,同埋半透明,配埋佢既柚子豉油,入口好鮮甜,成個口都有魚既鮮味,但完全唔腥😍😍食幾多塊,都唔會覺得油膩,好好味,全條魚既刺身,呢個價錢真係好抵,抵之餘又好食🤣🤣日本厚岸生蠔 ($48/隻)經過介紹後決定叫呢款生蠔,隻生蠔同手掌一樣大🤣🤣要咬3啖先食晒,生蠔好飽滿,咬個刻好有口感,又爽口,同有鮮味🤣🤣老公唔食得生蠔,我一個人食晒兩隻,好滿足🤣🤣倍化帶子吞海膽 ($88)大大件既帶子,包住多多既海膽,一口咬唔晒🤣🤣海膽好滑,入口即溶😋😋配埋帶子既爽口,口感好正,呢個配搭好好🤣🤣👏🏻松葉蟹雙重丼定食 ($1
最後決定叫一款時令鮮魚,兩隻生蠔,兩個定食,同一個小食
時令鮮魚 - 海魴 ($288)
日本厚岸生蠔 ($48/隻)
倍化帶子吞海膽 ($88)
松葉蟹雙重丼定食 ($128)
成個飯都好多蟹肉,仲有用一個蟹蓋裝住好多既蟹膏,佢有配有紫菜,可以包住d 蟹肉蟹膏同飯一齊食,又可以撈d 蟹膏落個飯度食。兩種食法都好正👍🏻👍🏻我係好鐘意食蟹膏既人,呢個蟹膏完全唔咸,蟹又有鮮甜既味,好食。
定食配埋湯同沙律,個湯仲有蜆,好足料😍😍
燒鯖魚定食 ($58)
一睇個價錢真係覺得抵,平時食,呢個價根本食唔到,個魚好滑,邊位會有dd 脆口,唔腥,燒得岩岩好。👍🏻👍🏻
叫左咁多野食,每樣野食都好有質素又好食,埋單都係6百幾,抵食呀。
今次發掘到呢間係 新浦崗 地區既日式餐廳,真係好開心。食完個人都好滿足,同埋好飽🤣🤣
海膽仔🍣🦪🍱
新浦崗衍慶街2-32號新浦崗大廈地下Q號鋪