2019-10-23 20 瀏覽
諗起好耐冇食蒸氣火鍋,所以今日就約咗朋友去試一間位於尖沙咀嘅食肆,個名幾得意,叫做有蒸氣海鮮石鍋專門店。店舖位於尖沙咀天文台圍一間酒店內,地點都幾隱蔽,食肆面積不太大,但間有好多間廂房,不過我哋得兩個人,就揀咗在開放區進食。呢間石鍋專門店有多款套餐可供選擇,今次我哋就選擇咗每位$328嘅套餐,個套餐除咗有好多海鮮外,仲可以揀湯底或粥底,我就揀咗粥底+蕃薯+排骨。先來兩碟前菜,花生和拍青瓜,花生幾香口,但拍青瓜對於我嚟講就太辣喇!不過朋友就好喜歡,仲清曬碟添。侍應先將米、蕃薯和排骨放鍋中,加上蒸架就可以開始蒸海鮮喇,每蒸完一款海鮮,就將海鮮夾畀我哋食,而蒸海鮮剩餘嘅汁液就倒落粥鍋內,所以呢窩粥係集合哂所有海鮮嘅精華。沙包蜆 、大連鮑魚蜆好大隻,無沙,鮑魚配蟲草花嚟蒸,清甜又滋補。竹串海中蝦海蝦唔算大隻,不過好鮮味。日本元貝元貝用蒜蓉蒸,惹味。清蒸美國桶蠔 桶蠔肥美,加入薑絲蒸,一啲都唔腥。手剁豬肉丸、墨魚丸 肉丸彈牙,應該係自家製。鮮魷好爽脆,食完海鮮食清甜嘅勝瓜,感覺好清新。食完曬所有蒸海鮮之後,侍應就幫我加入葱、大頭菜……等配料煮粥,不到十分鐘,就有一鍋充滿海鮮湯底嘅香甜美味蕃薯排骨

沙包蜆 、大連鮑魚
蜆好大隻,無沙,鮑魚配蟲草花嚟蒸,清甜又滋補。

竹串海中蝦
海蝦唔算大隻,不過好鮮味。

日本元貝
元貝用蒜蓉蒸,惹味。

清蒸美國桶蠔
桶蠔肥美,加入薑絲蒸,一啲都唔腥。

手剁豬肉丸、墨魚丸
肉丸彈牙,應該係自家製。

鮮魷好爽脆,食完海鮮食清甜嘅勝瓜,感覺好清新。

食完曬所有蒸海鮮之後,侍應就幫我加入葱、大頭菜……等配料煮粥,不到十分鐘,就有一鍋充滿海鮮湯底嘅香甜美味蕃薯排骨粥喇!
呢度啲食物好新鮮,而且價錢唔貴,如果和一班朋友相敍,想享受私隱度的話,book呢度嘅廂房,就唔怕嘈住人哋喇!