2016-09-25 245 瀏覽
朋友話佢好想試分子料理,就拉埋我一齊去食,因為佢聽聞呢度食分子料理夠經濟。頭盤黎呢隻匙,上面有粒橙色波,初頭估唔到係乜,後尾見到橙色波下面有塊火腿,我就知係乜啦。橙色波係哈蜜瓜黎,下面係西班牙風乾火腿,仲係黑毛豬添。食落橙波夠水份之餘又夠滑,塊火腿就無乜脂肪,仲好有豬既鮮味,咁做法係增加左口感。另一味係呢杯啡色飲品,仲以為係咖啡之時,就聞到一陣濃烈龍蝦味,原來呢一杯係龍蝦mousse, 口感好獨特,好似食緊泡泡咁樣但堅係龍蝦味,而配埋上面條蔥再加埋魚子醬,真係從未試過咁豪華既mousse.最後就有呢盅野,廚師將一陣煙噴入去之後,叫我地等幾分鐘先打開,一打開原來係一舊三文魚黎,係煙薰三文魚呀。配料用上香草同洋蔥,仲有olive oil,三文魚外圍較熟,裡邊就較生,食完一舊好想再食第二舊呀。三舊水唔使食到分子料理,係一次幾特別既體驗。
三舊水唔使食到分子料理,係一次幾特別既體驗。