2018-07-27 875 瀏覽
平時如果想食糖水甜品,多數都係去港式糖水鋪食。但越來越多外國品牌既甜品鋪進駐香港,咁緊係要試下一較高下啦~Paul Lafayet最熱賣非焦糖燉蛋莫屬啦平時行經鋪頭都會見到一個一個碗仔排好左係櫥窗,碗仔內已經左燉好左既蛋,只要客人比左錢,職員就會將專用既黃糖鋪滿燉蛋,再用火槍即場燒,咁樣最新鮮既焦糖燉蛋就誕生啦我當日選擇左外賣返屋企食。返到屋企拎出黎,燉蛋仲係完好無缺,證明店員包裝得好,用匙羹一畢,燉蛋好似布丁咁軟滑。食落口感好綿啊燒過既焦糖表面脆脆地熱熱地,好神奇地燉蛋又係凍架喎,一口食到冷熱既交融而且燉蛋超滑,入口即融,不消3分鐘已經ko哂啦~食完洗乾淨個碗仔仲可以要黎裝小飾品/文具~溫馨提示,燉蛋要係建議時間45分鐘內享用啊!我事後事過一次遲左食,一打開個盒焦糖已經溶左,流左出黎整到地方污糟哂,更重要係燉蛋都溶左變左半液體狀

Paul Lafayet最熱賣非焦糖燉蛋莫屬啦

而且燉蛋超滑,入口即融,不消3分鐘已經ko哂啦~

食完洗乾淨個碗仔仲可以要黎裝小飾品/文具~

外賣自取