2006-03-23
說起杭州菜,相信在香港真係數一數二,但一直都沒有機會來一試;早幾日終於有機會約了幾個朋友來這裏一試。一間唔多起眼的食店,沒有人介紹,真係看唔出會這樣好。當晚我們叫了幾個小菜,而其中有幾味係我特別喜歡的,包括有龍井蝦仁、東坡肉、薰黃魚和花雕酒。龍井蝦仁- 蝦的腸也清潔得好乾淨,蝦肉新鮮彈牙,加上龍井的香氣,真係比很多地方都做得更加好食。東坡肉- 外皮很肥很滑,雖然個心真係好怕肥,但個口就唔多聽話的繼續食;瘦肉部份就很入味,但就比較韌了點點,實在有點可惜。薰黃魚- 真正野生的黃花魚,聽說真係賣少見少了,而且價錢真係一都唔平;雖然我只食了一點點,但那份魚肉的鮮味,加上煙薰過的魚皮,真係一試難忘。花雕酒- 第一次飲這種酒,真係幾特別的感覺;熱飲比較香濃,也較易上腦;凍飲就比較一般了點。所謂一分錢一分貨,想要食好點,當然要給多一點啦!今日一試,才真正了解到什麼是好的食物,雖然係貴了點,但就真係沒有來錯。
一間唔多起眼的食店,沒有人介紹,真係看唔出會這樣好。
所謂一分錢一分貨,想要食好點,當然要給多一點啦!