2017-01-09 9602 瀏覽
經過即興放工燒野食唔成功之後,一早book定BBQ,N年前又無同舊同學食,黎回味下。咁平安夜唔浪漫地柴娃娃燒燒佢。248大節預左貴啲,無所謂開心就好。黎到門口好似唔憂做咁既口氣問咩number呀(呀⋯⋯西人黎?)我講左,佢話無,可能我記錯就走去check我mark既我又無講錯,咁可能我聽錯左啦,但佢睇本booking都費事,又無問我咩電話號碼check,咁我見佢大把爐咪問咁walk in同book有咩分別,佢話無(咁早響啦攪咁耐)照去俾錢⋯⋯好似配給咁分左杯碟同叉廁紙。走去個場中間,其實咁大個場又關晒啲擋風屏又無開風扇都真係好焗⋯⋯燒炭咁。自從上次去完公司附近果個燒烤場,我見到三個凍肉櫃係有解左凍既野食已經好滾動,仲有熟食咖喱魚蛋炒飯炒菜之類,有啫喱糖但就無左以前勁食既什果沙律,得返車厘茄同菠蘿粒(勁細粒,想叉住燒都唔得)。牛油蒜蓉牛油蜜糖方包粟米青椒茄子番薯有多春魚同大條秋刀魚(錫紙廿蚊卷),蔬菜唔多,即食野有一櫃,有大量丸同腸類:龍蝦丸、魚蛋、墨魚丸、芝心丸、獅子狗卷、紅腸芝士腸、雞肉腸之類。肉有兩櫃,正常嘅牛扒豬扒金沙骨叉燒羊架秋刀魚多春魚雞扒雞翼都齊。但啲豬扒金沙骨俾啲疏打粉掩過既😒,羊架牛肉雞扒雞翼正常既。燒到十一點啲人趕住出市倒數,走左好多人就通爽左啲。比起其他場,呢度叫做近屋企,比起以前叫唔多人,雖然野食無以前咁好食又貴左,不過想燒野食還是會來。呢個場中可以帶動物入嚟。我哋見到隻金毛尋回犬係咁望住啲嘢,啲野又好香但無得食其實都幾陰公豬。
咁大條青魚都有
可以帶狗