2019-05-17
好朋友生日,梗係要同佢食餐生日飯啦 !搵一間近鐵路沿線嘅日本餐廳同佢慶一慶祝先! 呢間「賀喜」位於大圍站附近, 由大圍站行去大概需要七至八分鐘,地點非常方便!入到去,見到見到佢好細心咁分咗三個menu, 一個係main menu, 一個係set menu,另一個係夏日menu!同時,見到有一個好大嘅刺身吧檯! 可見佢嘅刺身item係放咗唔少嘅設備同期望!我知我一定要點刺身同壽司喇!入座後,店員立刻斟杯茶,體貼非常, 而餐具都印埋靚靚logo!襯到絕! 縞參魚刺身~ 刺身係薄切, 配咗兩個醬汁 ,但實際上佢嘅魚肉本身好甜,變相有三個口味!刀功了得!透到見光!勁!日式金蒜牛肉眼配招牌卷(set):1. 招牌卷~本身有濃厚嘅鰻魚醬汁 所以我都冇再點豉油,內裡卷住嘅, 就係有咬口嘅蟹子、青瓜……等等,口感一流!2. 金蒜牛肉眼~ 用咗肥瘦參半嘅牛肉肉眼薄切, 有油香,再配上炸過嘅金蒜, 非常香口,送飯一絕!鹽燒鮮雞腎~ 雖然係串燒,但係無燒到乾爭爭嘅感覺! 雞上保留脆口嘅口感 ,加上「鹽燒」呢個調味,帶起佢嘅鮮味!刺身帶子煙肉燒~ 外層煙肉燒到甘香! 內裏嘅帶子亦都好嫩,形成外脆內軟!呢款串燒
刀功了得!透到見光!勁!
日式金蒜牛肉眼配招牌卷(set):
刺身帶子煙肉燒~ 外層煙肉燒到甘香! 內裏嘅帶子亦都好嫩,形成外脆內軟!呢款串燒唔係喺坊間普遍見到,相信算係佢嘅特色菜!
壽司(由左至右)~
吞拿魚、縞參魚、三文魚、帶子、蟹子 、加拿大海膽
總括嚟講都好新鮮,好夠鮮味 ,最想highlight講嘅係吞拿魚同埋加拿大海膽, 吞拿魚口感細膩順喉,而加拿大海膽, 無腥味, 口感亦都好rich!推介!
南瓜甘露( 甜品)~ 口感有啲似紅豆沙,佢應該係用南瓜打成嘅! 真材實料! 唔會太甜! 好味道!