2018-07-08 380 瀏覽
食嘢除咗賣相 氣氛都好緊要~ 位於上環的cafe life 店子小小 ~ 座位大概容納20人~ 但眼見廚師 & 咖啡師 有六人 以上 😮 ~ 當中有型仔廚師~ 更有氣質女咖啡師 😚 ~ 裝修有歐式 vintage feel ~ 門口的玻璃炒豆機 見到 D豆 轉轉下 , 飢詩不懂但感覺良好 🤩第一次去還是櫻花季節~ 櫥窗附近擺放了一 株櫻花, 很多少女在打卡 😆 ~ Black sesame latte $5x~ 點了凍嘅豆奶版~ 其實係應該點熱嘅因為見到隔離枱嗰杯拉花拉得好靚 😍🤣 可能因為有竹炭 飲落口好嚡 有微沙~ 有芝麻味但不太出眾 🤣~Soffle Cheese cake $35~ 面嗰層有少少雪櫃味~ 芝士味有嘅 ~ 口感算鬆軟 可以濕潤啲就好喇~ 😅第二次去已經冇咗櫻花裝飾啦~Matcha latte ~ 豆奶版嘅奶泡都可以打得咁滑 ,仲有靚拉花 😍 👍🏻👍🏻 抹茶味香濃~ 所用的豆奶亦沒有草青味 👌🏿👍🏻Fresh Strawberry Tart $65~ 面頭的忌廉都是吸了一點雪櫃味 😅  草莓不在季節所以不甜 ~但吉士 香滑~ 杏仁層 增添口感~ 餅底香脆 ~👌🏿😃整

第二次去已經冇咗櫻花裝飾啦~

整體來說定價中上 但氣氛良好~ 飲杯咖啡睇下出面啲人 行嚟行去 ~忙裏偷閒 不錯啊 😚
飢point : 6 /10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩