2018-03-23
以前老人家常言道 : 年初三赤口,唔好約人拜年,避免大家吵架傷和氣,過年要和氣生財,所以大家就會去拜神;隨著時代變遷,加上香港人的生活十分忙碌,唔用埋年初三又㸃夠時間用呢?到我哋這代,都百無禁忌了,最緊要大家啱時間出來聚一聚。朋友建議去富豪東方酒店食下午茶自助餐,咁我就負責安排訂位。可能還是年初三的緣故,大家都外出旅遊,周圍都顯得比較冷清清,平時出來九龍城多數都是去食泰國菜,今次為了遷就大家選較方便的地區就來到九龍城。酒店地方幾大,很多座位,環境也很清雅,簡簡單單的,不用金碧輝煌的門面,以白色為主色,給人一種簡樸雅緻的舒適感,白色餐桌分別配以綠色椅子,感覺自然;及配以銀色椅子,感覺時尚;另一邊間了房,這兒配以純白色系列,好有婚宴 feel。可能仍是新年期間,相對留港消費的人少咗,所以比較少客人,咁攞野食就唔逼啦。行了一個圈睇下有咩食先。沙律和壽司款式好少啊!熱盤款式就普普通通,不太吸引!反而甜品區算是多少少款式,感覺上酒店的甜品一般都不會太失禮的。由於是下午茶,我也不會食太多野,旨在傾偈,加上食物款式也不太多,所以隨意攞D小食。關東煮 : 材料都算多,不過我最喜愛的蘿蔔㸃解無既?由於食
朋友建議去富豪東方酒店食下午茶自助餐,咁我就負責安排訂位。
行了一個圈睇下有咩食先。
沙律和壽司款式好少啊!
熱盤款式就普普通通,不太吸引!
關東煮 :
材料都算多,不過我最喜愛的蘿蔔㸃解無既?由於食物盤只用熱水助暖,所以唔夠熱只是暖暖地,有㸃失望。
喇沙湯粉 :
麵底有銀針粉和油麵,湯底則有清湯和喇沙湯,我選了銀針粉和喇沙湯,挾好材料交給廚師烹調。煮好啦!熱辣辣,湯底香就幾香,不過就唔夠濃,辣味也不算太辣,我都食到,如果有食開喇沙的朋友們就會覺得辣味唔夠了。
大什會 :
壽司、菠蘿粒、蒸蛋、薯蓉和豬排,因為無咩特式食品,所以取少少野食就算了。
既然頭場無咩吸引之處,唯有留肚進軍尾場"甜品",每款試D,味道不過不失,總算填飽肚子。
結帳前有些小驚喜,侍應為每位客人送上一份護膚品,哈哈哈!食飽又有得靚靚,不知是否過年這幾天才有呢?
整體來說,我個人對今餐的評價雖不至於比劣評,但仍評為欠佳!因自助餐食物指數不高,既不豐富,也不吸引,特別是熱盤方面,我見有部分食物比較遲開爐火煮,所以客人食時就唔夠熱,希望酒店方面注意!
酒店環境雖寬敞不錯,但食物種類較少,味道也麻麻地,由於坐位較多,如全場滿坐的話,有感各個食物區可能會無法滿足客人的需求,這樣會較容易令客人過份擠擁,我最怕食自助餐時要排長龍啦!
因此希望酒店需要改善的是 : 提升食物質量、增加款式及加設食物區。