2007-02-16 11 瀏覽
支持openrice好耐,都係第一次寫食評,希望有機會可以多d分享一下自己既心得~睇左咁多食家既推介,選左呢間赤柱小餐廳食情人節晚餐,總括而言,是不錯既地方!舖頭o係比較窄既小街,雖則少了點派頭,但比起大街又較寧靜。店內比我想像還細,情人節第一輪食7點,我book左8:30,到既時候都要等一陣,明顯係人手有d不足,不過服務態度不錯,算沒有壞左氣氛呢! 講番野食先: (1) 小食為黑菌tuna意大利包,唔知係唔係有d餓,食落好好味,小小一塊包好柔軟,同d醬好夾,即時增加食慾! (2) 頭盤係心心三文魚酥皮沙律,酥皮好香,惟煙salmon不多,算係平平之作! (3) 湯係薯茸蜆湯,蜆用得既足,不過可能我同女朋友都唔係好鍾意薯茸+湯呢種texture,所以大家都覺得係整個set較失望的一環!(4) set dinner有兩款main course: 一個係肉眼配肝,肝量足,但香味差點; 肉眼肉味夠,不過汁料不足,比較清淡; 另一款係酥皮三文魚盒,有驚喜,薄薄酥皮包住魚,加上甜酸lemon cream汁,好match,唯一可以挑剔係呢道菜同頭盆用料接近,有d重複!(5) 甜品係慕思蛋糕(藍莓或

講番野食先:
(5) 甜品係慕思蛋糕(藍莓或者橙汁),好好,食落一d都唔覺滯,一層軟一層較有口感,原來個底有d薄荷汁,所以咁清新!
(6) 黎到就要試下意大利鮮奶咖啡啦,好香,不失為一個set完美既結束!
(7) 食完仲有朱古力士金莎送tim!

相信少d人既時候,服務會更好,而且更可以感覺到小店既寧靜氣氛!